HD DVD-t is ír a Samsung új noteszgépe

Ázsiai források szerint egyelőre csak saját hazájában dobja piacra HD DVD íróval ellátott noteszgépét a koreai Samsung, mely a DVD-t leváltani hivatott nextgen szabványokat futtató érdekcsoportok közül paradox módon a Sony által vezetett Blu-ray Disc szövetség elkötelezett tagja. A koreai óriásvállalat bár az elsők között beszélt az univerzális kék lézeres optikai egységek jelentőségéről, melyek egyfajta kiutat jelentenének a jelenlegi patthelyzetből, multiformátumú berendezést végül eddig egyedül csak a szintén koreai LG készített. A Samsung M55-ös sorozatú noteszgépeinél most valamelyest kiköszörüli ezt a csorbát azzal, hogy vásárlóinak szabad választást enged abban, melyik következő generációs kék lézeres formátum mellett teszik le a voksukat. A széria tagjait ugyan továbbra sem szerelik fel multiformátumú íróval, de az M55-ös konfigurációk mostantól Blu-ray mellett kérhetők HD DVD íróval is.


Forrás: Akihabara news

Az M55-ös széria hamarosan piacra kerülő új tagja valódi multimédiás erőgép, így a HD DVD író mellett a számítógép erős, 2,13 GHz-en ketyegő Core 2 Duo CPU-t kap, a rendszert mindemellett 2 GB memóriával és egy 120 gigabájtos SATA merevlemezzel szerelik. A notebook 17 hüvelykes, WUXGA (1920x1200 pixeles) felbontású kijelzőjét egy 256 megabájtnyi dedikált memóriával rendelkező GeForce Go 7600-as videovezérlő szolgálja ki.

Az újdonság konkrétabb paraméterei egyelőre nem ismertek, ellenben tudható a számítógép fogyasztói ára: a HD DVD íróval felszerelt M55 átszámítva körülbelül 620 000 forintos árcédulával kerül forgalomba Dél-Koreában. A kék lézeres technológiák térhódítását nagymértékben elősegítheti az árak csökkenése, melyre egyébként kitűnő példa az ominózus Samsung M55-ös noteszgép is – ennek HD DVD olvasót, és lassabb CPU-t tartalmazó változatáért ugyanis tavaly szeptemberben átszámítva hozzávetőleg 700 000 forintot kellett leszurkolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés