Házilag barkácsolt GeForce RTX 2080 Ti "Super"

A TecLab elvetemült kockái memóriachipeket cseréltek egy "mezei" GeForce RTX 2080 Ti-on.

A GeForce RTX 2080 Ti memóriájának órajelét nem egy nagy varázslat effektív 16 GHz-re feltornászni, de a legtöbb, egyedi dizájnú csúcs-Turing itt meg is áll. A TecLab vállalkozó kedvtől nem éppen mentes brigádja úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi a dolgot, és megkísérelnek 16 Gbps-os memóriachipeket forrasztani egy Galax RTX 2080 Ti HOF kártyára, mely procedúráról egy 16 perces videó is készült.

[+]

A folyamat – meglehetősen kényes volta miatt – közel sem volt zökkenőmentes, és a csapatnak két Galax RTX 2080 Supert kellett feláldoznia a siker oltárán. Összesen 45 forrasztási manőver szükségeltetett ahhoz, hogy a 15-15 lapkát leimádkozzák a Superről, illetve a gyári Ti-ről, majd a Super lapkáit a Ti-re integrálják.

[+]

A chipeket forró levegő alatt távolították el, majd a friss BGA-zás után jöhetett az ominózus Ti nyomtatott áramköri lapjára helyezés. A VGA BIOS-a szerencsére nem igényelt babrálást, a ketyere automatikusan felismerte az új lapkákat, ám csak effektív 14 GHz-en hajtotta őket, így ezen a ponton lépett be a képbe a manuális tuning, amivel egészen 17,2 GHz-ig sikerült felsrófolni az üzemi frekvenciát.

A TecLab gárdája a világ első GeForce RTX 2080 Ti Superének nevezi a megszületett öszvért, de azt még nem tudni száz százalékosan, hogy az NVIDIA miben változtat a szimpla 2080 Ti-n, hogy Supert faragjon belőle, ennek következtében ez semmiképpen sem tekinthető hivatalosnak – arra viszont remekül szolgál példával, hogy megfelelő szakértelem meglétének esetén nincs szükség több millió dolláros eszközparkra az ilyen finom műveletek elvégzéséhez, ami kétségtelenül elismerést érdemel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Galax

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés