Hatalmas mennyiségű selejtes memóriát termeltek a Samsung új gyártósorai

Hirdetés

Áreróziót, de legalábbis az árak lassú emelkedésének megtorpanását okozhatja a DRAM-piacon, ha bebizonyosodik, hogy a világ első számú memóriagyártója az elmúlt időszakban milliószámra termelte a selejtes chipeket 68 nanométeres gyártósorain – írja iparági forrásokra hivatkozva a tajvani DigiTimes híroldal. Áprilisban a Hynix Semiconductort is hasonló gyártási problémákkal hozták összefüggésbe – a kérdés most az, hogy mi lesz a sorsa az OEM-ek által visszadobott több tízmillió IC-nek. A memóriagyártóknak több választási lehetőségük is van, de a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a chipek nagy része újra forgalomba kerül, átparaméterezve, az eredeti árhoz képest lényegesen olcsóbban.

A DigiTimes úgy tudja, hogy a Hynix áprilisi fiaskója után most a Samsung is ugyanabba a gödörbe került; minden jel arra utal tehát, hogy a gyártósorok átállítása egyik modulgyártónál sem halad zökkenőmentesen. A lap riportja szerint a Samsung partnerei nagyjából 80 millió hibás, 1 Gb kapacitású DDR2 IC-t küldtek vissza a gyártónak, vagy már eleve át sem vették a megrendelt mennyiséget – ennyi memóriachipből körülbelül tízmillió 1 GB-os DDR2-memóriamodult lehetne építeni. Iparági szereplők most attól tartanak, hogy a Samsung a nyakán maradt készleteket a veszteségek elkerülése végett újra piacra dobja majd, megváltoztatott működési paraméterekkel (órajel, késleltetési ciklusok), olcsóbban. Az IC-k ezzel együtt nagy mennyiségben kerülhetnek a kevésbé ismert, kisebb presztízsű, vagy teljesen ismeretlen modulgyártókhoz is.

A világelső DRAM-gyártó döntése tovább odázhatja az amúgy is rendkívül nehéz helyzetben lévő iparág feltámadását. A DRAMeXchange előrejelzései szerint a túlraktározásnak köszönhetően a modulokra leggyakrabban épített 1 Gb kapacitású DRAM chipek ára a harmadik negyedévben legfeljebb 10-15 százalékot emelkedhet, az árak tetőzése augusztusra és szeptemberre, tehát az iskolakezdési szezonra várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés