A harmadik negyedévben hozza a Rome és a Navi kódnevű fejlesztéseket az AMD

Az új Ryzenekről nem beszélt a cég, ezeknél a megjelenés valószínűleg a Computexen tisztázódik.

Az AMD az első pénzügyi negyedévet taglaló konferenciáján némi információt adott arról, hogy mikor érkezik meg a szerverpiacra szánt Rome platform, illetve a Navi architektúrára épülő Radeon generáció. Persze konkrét dátumra nem érdemes számítani, de a cég a harmadik negyedévet jelölte meg mindkét fejlesztés esetében.

Hirdetés

Az új, asztali Ryzenekről nem volt szó, ezeknél a tervek valószínűleg a hónap végén esedékes Computexen lesznek kifejtve. Ezzel kapcsolatban annyit tudtunk meg, hogy az alaplapgyártók új alaplapokkal is készülnek ide, tehát a bejelentés minden bizonnyal megtörténik, és valószínűleg a specifikációk zöme is kiderül.

A szerverpiacra szánt Rome platform mintáit az AMD már szállítja a partnereknek, ez mondhatni tipikus stratégia a szerverek területén, hiszen a kiemelt ügyfelek hamarabb juthatnak hozzá a processzorokhoz. A tényleges start viszont július és szeptember között lesz.

A Dell már bejelentette, hogy a növekvő igény miatt, az év végéig meg szeretnék háromszorozni, azaz lényegében kilencre növelhetik az EPYC processzorokra épülő szervereik kínálatát. Nyilván ezek zöme már az új, 7 nm-es EPYC generációt fogják használni. Dominique Vanhamme, a Dell alelnöke azzal magyarázza az EPYC-re való növekvő igényt, hogy ezek a rendszerek alacsonyabb üzemeltetési költséget igényelnek, általánosan alacsonyabb a processzorok ára, illetve az Intel hasonló rendszereihez képest számos EPYC modell nagyobb teljesítményt kínál tokozás vagy processzormag szintjén, ami bizonyos, tokozáshoz vagy magokhoz kötött szoftverlicencek esetében szintén alacsonyabb költségeket eredményez. Emellett úgy gondolja, hogy az alacsonyabb fogyasztás is vonzóvá teszi az AMD megoldását.

A Navi architektúrára épülő GPU-k is július és szeptember között érkeznek. A pletykák egyébként július 7-éről szólnak, utalva a 7 nm-re, ami egyébként pont a harmadik negyedévhez tartozik. Ami a Navi esetében biztos, hogy a Computexen erről is lesz szó, de úgy tudjuk, hogy az E3-on beszélnek majd róla bővebben, és akkor derülhet majd ki a start időpontja is. Információink szerint két darab, 7 nm-es GPU jön, egy Navi 10-es és egy Navi 14-es fejlesztés, de ezekre nem csak két VGA épül majd. Az AMD annyit elárult, hogy az érkező Radeonok 699 dolláros szint alá jönnek, de ez nem sokat segít, hiszen elég nagy tartományról van szó, amit az említett árszint alatt le lehet fedni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés