Hamarosan meghízhat a Blu-ray

A Sony és a Panasonic elszántan újítja a Blu-ray szabványt, és egy új kiegészítést tettek le a formátumot felügyelő BDA asztalára, ami lehetővé teszi a jelenlegi maximum 25 GB-os kapacitású rétegek 33,4 GB-osra növelését. A módosítás hatására a kétrétegű lemezek az eddigi 50 helyett 66,8 GB adatot tudnának tárolni.

A Blu-ray rétegek írása és olvasása az úgynevezett PRML (Partial Response Maximum Likelihood) eljárással történik, ami digitális formában értékeli ki a kiolvasott információt. Ez az elgondolás tökéletesen működött a 25 GB-os rétegeknél, azonban a 33,4 GB-os kapacitás mellett az adatok sűrűbben helyezkednek el, így a kiolvasási hibák ellenőrzése problémát jelent. A megoldás a Sony és a Panasonic által felkínált i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) eljárás, mely megfelel az igényeknek, és az eddig alkalmazott optikát sem kell lecserélni, mely ibolyakék, 405 nm-es hullámhosszú lézerrel dolgozik 0,85-ös numerikus rekesznyílással rendelkező lencserendszer mellett.

A Blu-ray lemezek kismértékű felhizlalása azonban a készülékek szempontjából gondot okozhat, ugyanis az új eljárás a kiolvasási hibák ellenőrzéséhez komoly erőforrást követel, amivel a piacon lévő készülékek többsége nem rendelkezik. Ennek megfelelően a nagyobb kapacitású lemezek használatához új masina szükséges. A Sony az i-MLSE szabványosítását és gyors elterjesztését tervezi, a BDA hamarosan dönt a kérdést illetően.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés