GPU-k takaréklángon

A modern noteszgépeket a megjelenítésért felelős áramkör tekintetében alapvetően két csoportra oszthatjuk; abban az esetben, ha csak alapvető feladatokat kell ellátnia a vezérlőnek, a gyártók általában lapkakészletbe integrált megoldásokat alkalmaznak, mostanság azonban egyre több modellt szerelnek fel az egészen speciális igényeket is kielégítő, külső grafikus rendszerrel. Utóbbi esetben a látványt egy, az asztali PC-k videokártyáin látottakhoz hasonló, dedikált memóriával rendelkező grafikus processzor állítja elő.

Kályha a számítógépben

Hirdetés

A gyorsabb, részletgazdagabb grafikának azonban komoly ára lehet. Amellett, hogy a plusz vezérlőáramkör jelentős mértékben megtoldhatja a noteszgép árcéduláján szereplő összeget, érezhetően nőhet a gép áramfogyasztása, ezzel együtt hőleadása is. Lapunk eddigi vizsgálatai egyértelműen bebizonyították, hogy a külső GPU-t használó noteszgépek a gyorsabb 3D-s grafika mellett jobban melegednek, és esetenként jóval kevesebb ideig üzemelnek akkumulátorról, mint az integrált megoldásokat felvonultató társaik. Ráadásul a gyors vezérlők a bonyolult áramköri felépítésnek, illetve a relatíve magas működési órajelnek köszönhetően a gyártók minden energiaspóroló törekvése ellenére gyakran üresjáratban is zabálják az áramot.

Erre a problémára jelenthet megoldást az ATI fejlesztés alatt álló Power Express technológiája, mely a VR-Zone internetes hírmagazin szerint képes lesz arra, hogy a noteszgépek sokat fogyasztó grafikus processzorát akkumulátoros üzemben vagy üresjáratban teljesen kikapcsolja. A technológia működésének alapfeltétele, hogy a gép olyan lapkakészletre épüljön, amely integrált grafikus magot tartalmaz, így ez az áramkör át tudja venni a megjelenítési feladatokat a lekapcsolt célprocesszortól.

Az ATI Power Express eljárásával akkumulátoros üzemben hozzávetőlegesen 5-20 wattnyi áram spórolható, ekkora áramfelvétel-csökkenés a telepes üzemidőt akár órákban mérhetően is megnövelheti. A megoldás hátránya ugyanakkor, hogy a gépek előállítási költsége a drágább, integrált grafikus magot tartalmazó chipkészlet miatt valamelyest nőhet.

Mobilizált CrossFire

A Power Express technológia éppen ezért elsősorban a csúcskategóriás gépek kínálatában tűnhet fel legelőször, nem kizárt, hogy valamilyen iker-GPU-s megoldás részeként – írja a VR-Zone. A lapnak tudomására jutott ugyanis, hogy a kanadai gyártó az NVIDIA hónapokkal ezelőtt bemutatott, két MXM modult hasznosító mobil-SLI megoldását megirigyelve hamarosan a noteszgépekben is hozzáférhetővé teszi a CrossFire technológiát. A pletykák szerint az ATI már be is mutatta partnereinek az első olyan noteszgépet, amely két Mobility X800 XT vezérlőt tartalmazott, ezzel páratlan grafikus teljesítményt – és áramfogyasztást – elérve a hordozható gépek mezőnyében.

A két vezérlőt hasznosító noteszgépekbe a fenti kártyákon túl akár a teljes X1000 széria mobilváltozata is beépítésre kerülhet, beleértve egy vadonatúj, X1400-as típusjelzést viselő mobil GPU-t is, melynek lehetséges eljöveteléről lapunk kereskedői forrásból értesült a minap. Az új grafikus processzorról a típusjelzését leszámítva vajmi kevés tudható, ugyanakkor a HyperMemory technológiát alkalmazó új vezérlőt vélhetőleg a nemrég debütált GeForce Go 7300 ellenfeléül szánja a kanadai vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés