Egymásnak esett az IBM és a GlobalFoundries

Az Nagy Kék szerint a bérgyártó 2,5 milliárd dollárnyi kárt okozott számukra.

Az IBM és a GlobalFoundries régen komoly partnereknek számítottak, de mára olyan mértékben megromlott a viszonyuk, hogy váratlanul beperelték egymást. Az IBM szerint az arab tulajdonban lévő bérgyártó 2,5 milliárd dollárnyi kárt okozott számukra azzal, hogy nem teljesítették egy korábbi szerződésbe foglalt kötelezettségeiket. Itt arról az egyezményről van szó, melynek keretében az IBM 1,5 milliárd dollárt fizetett a GlobalFoundries számára, hogy vegyék át veszteségesen működő üzemeiket, miközben vállalják, hogy minimum 10 évig biztosítják az IBM számára szükséges gyártókapacitást a vállalat aktuális és fejlesztés alatt álló lapkáihoz.

Az egyezménnyel egy darabig nem volt gond, de 2018-ban a GlobalFoundries bejelentette, hogy lelövik a 7 nm-es fejlesztéseiket. Ez az IBM-et ugyan kedvezőtlenül érintette, de közel sem váratlanul, mivel gyorsan bejelentették, hogy a Common Platform részének tekinthető Samsunggal már kötöttek egy megállapodást a modernebb gyártási eljárások használatára. Azóta az érintettek nem emlegették fel az ügyet, elvégre az IBM a Samsunggal megoldotta a váltást, míg a GlobalFoundries is járta a maga útját.

A felszín alatt azonban közel sem lehetett ilyen nyugodt a viszony, ugyanis a publikum csak pár bejelentésről értesült, ezekhez azonban nyilván számos olyan lépés vezetett, amelyről a GlobalFoundries partnerei tudhattak, csak éppen az üzleti titkokra vonatkozó szerződések miatt nem kürtölték azokat világgá.

Az IBM a Reuters számára adott nyilatkozatában kijelenti, hogy az 1,5 milliárd dollárral a gyárak átruházása mellett ahhoz is hozzájárultak, hogy a GlobalFoundries biztosítsa számukra a gyártástechnológiát az új generációs fejlesztéseikhez, ám a partnerük a pénz beérkezése után figyelmen kívül hagyta az IBM igényeit, és a saját érdekeik szerint eladta az egyes megszerzett eszközöket. A háttérben minden bizonnyal a lelőtt 7 nm-es fejlesztés körüli problémák húzódnak, ugyanis a bérgyártó korábban egy 10 nm-es node-on dolgozott, majd miután arról kiderült, hogy nem teljesít túlságosan jól, tervezését leállították, erőforrásaikat pedig átmentették a 7 nm-es gyártástechnológia kialakításába, amelyből ugye végül szintén nem lett semmi. Ezek a halasztások az IBM-et nagyon sokáig a 14 nm-es eljáráshoz ragasztották, amit a GlobalFoundries is kellemetlennek érzékelhetett, hiszen a 2018-as esztendő tavaszán egy specializált, 14HP jelzésű node-ot is bejelentettek a partnerüknek. Az IBM ugyanakkor ezt joggal érezhette kevésnek az adott időszakban, aminek eredményeképpen a Samsungnál kerestek megoldást a problémáikra.

A GlobalFoundries egy viszontkeresetben arra kéri a bírót, állapítsa meg, hogy nem történt szerződésszegés, így az IBM-nek sem okoztak 2,5 milliárd dollárnyi kárt. A vállalat szerint az is érdekes, hogy a Nagy Kék miért csak most perel, hiszen két és fél évig semmilyen reakciót nem adtak az eseményekre, majd most hirtelen rájöttek, hogy állítólagosan szerződésszegés történt. Erre egyébként lehet az a magyarázat, hogy a GlobalFoundries a híresztelések szerint nyilvános részvénykibocsátást tervez, és a cég értéke 20-30 milliárd dollár közé eshet. Az eseményeket figyelembe véve az IBM akár gyors pénzszerzési lehetőséget is láthat ebben, arra építve, hogy a GlobalFoundries tulajdonosának a kellemetlen ügy elkerülése érdekében egy megegyezés lehet a legkényelmesebb megoldás.

Azt egyébként nem könnyű bizonyítani, hogy az IBM-nek valóban keletkezett-e 2,5 milliárd dollárnyi kára abból, hogy a technológiáik és gyáraik eladása után a GlobalFoundries nem tudott belőlük értékelhető gyártási eljárást kisajtolni. Kétségtelen, hogy nem segítettek az IBM-nek a körülmények, de közel sem biztos, hogy az újabb Power dizájnok jobban teljesítettek volna a piacon, ha esetlegesen modernebb node-okon készülnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés