2019. június 20., csütörtök

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

Generációt vált a QBM

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: EE Times

A Quad Band Memory második nemzedéke életképesebbnek ígérkezik.

A Kentron Technologies 2001 óta sikertelenül próbálkozott ígéretes memóriatechnológiájának meghonosításával a PC-iparban. A Quad Band Memory (QBM) első generációjának térhódítását az egyik kulcsalkatrész hibája mellett a modul- és chipsetgyártók tartózkodása is hátráltatta. Az egyesült államokbeli vállalat azonban nem adja fel egykönnyen, és eltökélten dolgozik a második generáció fejlesztésén.

A korábbi kudarcokból a Kentron megtanulta, hogy jobban teszi, ha nem adja mások kezébe technológiája sikerének kulcsát. Az első generáció mellett mindössze egy vállalat, a tajvani VIA Technologies állt ki, ami kevésnek bizonyult az üdvösséghez. A vállalat második generációs QBM moduljai azonban – köszönhetően a szükséges vezérlő logika integrálásának – már sokkal önállóbbak lesznek. Amint Badawi Dweik, a cég egyik vezetője az EE Timesnak kifejtette: "Azzal, hogy külön logikával kellett kiegészíteni a memóriavezérlőt, a kompatibilis lapkakészletekre voltunk utalva, ezekből pedig mindössze egy volt. Most majd a felhasználó hozza meg a döntést és nem a chipsetgyártó."

A vezérlő logikával felszerelt második generációs QBM modulok így egyszerűen beilleszthetőek az alaplapok DDR vagy DDR2 memóriafoglalataiba – megduplázva a rendelkezésre álló memória-sávszélességet. Dweik elmondása szerint a jövő év első felében kerülhetnek piacra az első QBM800 modulok, melyek standard DDR2-400 chipeket használnak.

* A QBM technológia segítségével egy órajel alatt 4 bitnyi információ továbbítható annak köszönhetően, hogy a kétbankos memóriamodul egyik bankja órajelének fázisát egy, a modulon található PLL 90 fokkal eltolja a másik bank fázisához képest. Ezzel – standard DDR vagy DDRII alkatrészek használata mellett – megduplázható a memória-sávszélesség.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.