GeForce GT 720: a nagyon olcsó Kepler

Az NVIDIA nemrég leplezte le a GeForce GT 730 jelzésű VGA-t, pontosabban VGA-kat, mivel ez a termék három változatban is elérhető. A vállalat azonban tervezett egy még lassabb és még olcsóbb megoldást GeForce GT 720 néven. Ez a termék a piacon kapható legtöbb processzor IGP-jénél is gyengébb, de ettől még megvan a maga célterülete. Egészen pontosan az Intel Bay Trail platform mellé készült, mivel az asztali piacra szánt Celeron és Pentium termékek IGP-jénél gyorsabb, és a terméktámogatása is hatványozottan jobb.

A GK208 logikai felépítése
A GK208 logikai felépítése [+]

Az újdonság a GK208-as lapkára épül, amelyben egy GPC blokk található, és ez elvben két darab streaming multiprocesszort, avagy SMX-et eredményezne, de az NVIDIA ezek közül az egyiket letiltja. Ennek megfelelően a GeForce GT 720 192 darab CUDA magot tartalmaz 16 darab textúrázó csatorna és egy PolyMorph, illetve egy raszter motor mellett. A GPU-ban található 64 bites memóriabuszhoz két darab ROP blokk kapcsolódik, ami összesen 8 blending egységet eredményez.

A tervezők a magórajelet 797 MHz-re állították, míg a memória szempontjából van némi csavar a történetben. A GeForce GT 720 ugyanis elérhető lesz DDR3-as és GDDR5-ös verzióban. Előbbi esetben 1,8 GHz-es, míg utóbbiban 5 GHz-es effektív órajelre lehet számítani. A fedélzeti tár mennyisége 1 és 2 GB lehet. A vásárlás szempontjából érdemes az olcsóbb 1 GB-os, de GDDR5 memóriával rendelkező opciókat keresni. Az érkező termékek a memóriakonfigurációtól függően 15-20 watt közötti fogyasztással rendelkeznek.

NVIDIA GeForce GT 720
NVIDIA GeForce GT 720

A PCI Express 2.0-s csatolóba illeszthető referenciakártyák hátlapján egy HDMI, egy D-Sub és egy DVI interfész lapul. Persze az aljzatok szempontjából a gyártók szabad kezet kapnak, de az NVIDIA a fenti kombinációt ajánlja.

Információink szerint a GeForce GT 720-ra nem mindegyik VGA-gyártó fog terméket kiadni, mivel rendkívül korlátozott az a szegmens, amelyet az újdonságok megcéloznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés