GeForce GT 740: újból egy olcsó Kepler

Az NVIDIA a GeForce GT 640 jelzésű VGA utódjául csendben bemutatta a GeForce GT 740-es VGA-t. A termék komolyabb hírverést nem kapott, egyszerűen csak megjelent. Ez jórészt annak köszönhető, hogy nem igazán új versenyzőről van szó, hiszen a két évvel korábbi GeForce GT 640-en alkalmazott GK107-es GPU-t használja. A chip természetesen nem változott, így továbbra is 1,3 milliárd tranzisztorból épül fel, a kiterjedése pedig 118 mm²-es.

A GK107 logikai felépítése
A GK107 logikai felépítése [+]

A GK107 alapfelépítés a fentebb linkelt hírben részletesen olvasható, így ezeket az adatokat nem írjuk le újból. Természetesen az NVIDIA továbbra is a 28 nm-es gyártástechnológiával készíti a lapkát, melynek magórajelét ezúttal 993 MHz-re szabták, de GPU Boost továbbra sincs. A 128 bites memóriabuszhoz a GeForce GT 740 esetében DDR3 és GDDR5 szabványú memóriák is köthetők. Előbbi esetben 1,8, míg utóbbiban 5 GHz-es effektív órajellel kell számolni. Ennek megfelelően érdemes figyelni vásárláskor, hogy melyik verziót rejti a doboz, mivel a DDR3-as verzió memória-sávszélessége 28,8 GB/s, amire a GDDR5-ös verzió 80 GB/s-os tempóval kontráz.

A VRAM számpontjából, az NVIDIA a GDDR5-ös verzióhoz 1 GB-os, míg a DDR3-ashoz 2 GB-os kapacitást ajánl, de a gyártók akár 4 GB-nyi fedélzeti memóriát is használhatnak. Lényeges kiemelni, hogy GDDR5 memóriák mellett a kártyának szüksége van egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóra, de a DDR3-as verziók enélkül is üzemképesek lesznek. A GeForce GT 740 termékek TDP fogyasztása ennek megfelelően 60 és 80 watt között alakul, függően a memória típusától és annak kapacitásától. A terhelés nélküli fogyasztás nagyjából 15 watt lesz.

NVIDIA GeForce GT 740
NVIDIA GeForce GT 740

A PCI Express 3.0-s csatolóba illeszthető referenciakártyák hátlapján egy mini HDMI és két DVI interfész lapul, így a termék képes három kijelző meghajtására is. Az aljzatok szempontjából azonban a gyártók szabad kezet kapnak, de az NVIDIA a fenti kombinációt ajánlja.

A GeForce GT 740 VGA-k lényegében direkten leváltják a GeForce GT 640-es termékeket. Ennek megfelelően nem igazán változik a kategóriában megszokott árazás, illetve lényeges gyorsulással sem érdemes számolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés