GeForce GT 730: három változatban lesz kapható

Az NVIDIA nemrég leplezte le a GeForce GT 740 jelzésű VGA-t, melynek ezúttal megérkezett a lassabb verziója GeForce GT 730 néven. Utóbbi ráadásul három változatban is kapható lesz, tehát érdemes résen lenni, mivel ezek teljesítménye nagyon eltérő a számozás ellenére is.

Hirdetés

Az új jövevények közül két verzió természetesen a GK107-es GPU-t használja, mely a két évvel korábban megjelent GeForce GT 640-en dolgozott elsőként. Az alapfelépítésről az előbb linkelt hírben részletesen lehet olvasni, így ezeket az adatokat nem írjuk le újból. Az NVIDIA továbbra is a 28 nm-es gyártástechnológiával készíti a lapkát, melynek magórajelét ezúttal 902 MHz-re szabták, de GPU Boost továbbra sincs. A 64 bites memóriabuszhoz a GeForce GT 730 esetében DDR3 és GDDR5 szabványú memóriák is köthetők. Előbbi esetben 1,8, míg utóbbiban 5 GHz-es effektív órajellel kell számolni. Ennek megfelelően érdemes figyelni vásárláskor, hogy melyik verziót rejti a doboz, mivel a DDR3-as verzió memória-sávszélessége 14,4 GB/s, amire a GDDR5-ös verzió 40 GB/s-os tempóval kontráz.

A GK107 logikai felépítése
A GK107 logikai felépítése [+]

A VRAM szempontjából, az NVIDIA a GDDR5-ös verzióhoz 1 GB-os, míg a DDR3-ashoz 2 GB-os kapacitást ajánl. Egyik opció esetében sincs szükség 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóra, mivel termékek TDP fogyasztása 30 és 50 watt közé esik, függően a memória típusától. A terhelés nélküli fogyasztás nagyjából 15 watt lesz.

A PCI Express 2.0-s csatolóba illeszthető referenciakártyák hátlapján egy HDMI, egy D-Sub és egy DVI interfész lapul. Persze az aljzatok szempontjából a gyártók szabad kezet kapnak, de az NVIDIA a fenti kombinációt ajánlja.

A GeForce GT 730 VGA-k esetében fontos kiemelni, hogy az NVIDIA engedélyezte a gyártóknak, hogy a raktárakban ragadt GF108-as lapkáktól is megszabaduljanak. Ezek négy éve megjelent, Fermi architektúrára épülő fejlesztések, de ma már egyik gyártópartner sem forgalmazza a GeForce 400-as termékcsaládot, azaz le kellene írni a raktárkészletet veszteségként. Erre azonban senki sem hajlandó, így GeForce GT 730-as VGA-ként eladhatók az igen régi lapkák is.

NVIDIA GeForce GT 730 a GF108-as GPU-val
NVIDIA GeForce GT 730 a GF108-as GPU-val

A fermis modell GPU-jában semmi nincs letiltva, vagyis 96 darab CUDA mag található benne 16 textúrázó csatorna és 4 blending egység mellett. A memóriabusz 128 bites, és DDR3 szabványú memóriákat képes fogadni. A mag- és shaderórajel 700, illetve 1400 MHz lesz, míg a memóriák 1,8 GHz-es effektív frekvencián ketyeghetnek.

A jobb eladhatóság érdekében a gyártók akár ugyanabba a dobozba is helyezhetnek Fermi vagy Kepler architektúrára épülő GeForce GT 730-akat, de valószínűleg ez nem lesz jellemző, így az eltérő, de megegyező nevű termékek leginkább a eltérő piacokra lesznek kiszállítva. Bár technikailag mindenki az újabb Kepler architektúrát keresné, de valójában a GeForce GT 730 DDR3-as specifikációi mellett a fermis modell a gyorsabbik opció, noha kétségtelenül többet is fogyaszt.

A GeForce GT 730-as VGA-kra az NVIDIA konkrét árat nem szabott meg. Reálisan nézve a GDDR5-ös opció sem gyorsabb a mai komolyabb APU-knál, míg a DDR3-as verziót a gyengébb IGP-k is játszva elintézik, így leginkább 40-60 dollár közötti ársávban lehet ezeknek tényleges piacuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés