A GeForce GT 520 lesz az NVIDIA HTPC VGA-ja

Az NVIDIA bemutatta az eddig megjelent legolcsóbb fermis GeForce-ot, mely az új GF119-es lapkára épül. A HTPC-kbe szánt GeForce GT 520 a már nagyon korosnak tekinthető GeForce 210-et váltja, és lényegében a nemrég bejelentett AMD Radeon HD 6450-nek lesz a közvetlen konkurenciája. A GPU pontos paramétereit a vállalat titkolja, így a tranzisztorszámot, valamint a méretet nem lehet tudni, de a kiszivárgott adatok szerint a lapka kiterjedése valamivel kisebb, mint 100 mm².

A GF119 lényegében a legkisebb Fermi architektúrára épülő termék lesz, és az alacsony árazás teszi majd vonzóvá. A 40 nm-es gyártástechnológiával gyártott GPU egyetlen GPC (Graphics Processing Cluster) blokkot alkalmaz, amiben egy streaming multiprocesszor található. Ez az egység 48 darab úgynevezett CUDA magot tartalmaz és ezek három csoportra lettek felosztva, azaz 16 utas feldolgozókon lesznek párhuzamosan végrehajtva az utasításszavak. A streaming multiprocesszorok két ütemezőt rejtenek, melyek két-két feladatirányító (dispatch) egységgel rendelkeznek, vagyis a rendszer képes dual-issue módban működni. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozók közül egyszerre négy etethető, tehát a 16 utas CUDA magok három csoportja mellett a load/store, a speciális funkciók vagy a textúrázók is párhuzamosan dolgozhatnak. Ezenkívül megmarad a nyolc SFU, valamint a nyolc-nyolc textúracímző és textúraszűrő is. Természetesen egy-egy textúrázó csatornához négy mintavételező tartozik. A gyorsítótár mérete 64 kB lesz, ami a feladatnak megfelelően dinamikusan szétosztható egy 16 és egy 48 kB-os részre, attól függően, hogy mekkora megosztott memóriát igényelnek a CUDA magok.

A GF119 logikai felépítése
A GF119 logikai felépítése

Egyetlen GPC blokkhoz szokás szerint egy raszter motor dukál, ami mellett egy PolyMorph motor fog segédkezni. A GF119 órajelenként 8 pixelt képes feldolgozni, ami a fermis GPU-k esetében rendre szűkös szokott lenni az elérhető blending egységhez viszonyítva, ám most erről szó sincs, ugyanis egyetlen egy ROP blokk került a lapkába, ami négy blending egységet jelent. Ez a felépítés szintén szűkös a rendszer többi részéhez képest, így a grafikus teljesítményt a legtöbb esetben ez a tényező korlátozza. Persze a termék főleg a HTPC-kbe készül majd, így a probléma mértéke gyakorlatilag jelentéktelen. A GPU memóriavezérlője 64 bites lesz, míg a fedélzeti memória DDR3 szabványú lehet. A chip nagy része továbbra is az úgynevezett GPC, vagy közismertebb nevén shader frekvencián üzemel. A CUDA magok és a speciális végrehajtó egységek minden órajelnél, míg a textúrázók, a raszter, valamint a PolyMorph motorok minden második órajel mellett végeznek egy feladatot. A magórajel a ROP blokkért felel.

NVIDIA GeForce GT 520
NVIDIA GeForce GT 520 [+]

A GeForce GT 520 48 CUDA magot és 8 textúrázó csatornát tartalmaz. A referenciaparaméterek tekintetében a kártya 810 MHz-es mag- és 1620 MHz-es shaderórajelen üzemel, a DDR3 szabványra épülő 1 GB-os fedélzeti memória pedig 1800 MHz-es effektív frekvencián ketyeg. Az adatok alapján kiszámítható, hogy a PCI Express 2.0-s foglalatba helyezhető termék elméleti számítási teljesítménye 155 GFLOPS, míg a memória-sávszélessége 14,4 GB/s. A fogyasztás szempontjából az új versenyző 29 wattos energiaigénnyel rendelkezik, így nem szükséges külső tápcsatlakozó a működéshez. Mivel minden gyártó áttervezi a terméket, így a zajszint eltérő lehet, sőt valószínűleg passzív hűtésű megoldások is érkeznek. A hátlapon található kimenetek is változhatnak, de a hírek szerint a legtöbb vállalat a DVI, a D-Sub és a HDMI alkalmazása mellett dönt. Természetesen az utóbbi interfész verziója 1.4a lett, ami HTPC-t építő vásárlók számára számottevő tényező lehet. A lapka egyébként a PureVideo HD motor VP4-es verzióját kínálja, ami támogatja a H.264/AVC, az MPEG-2 és a VC-1 videók gyorsítását Full HD-s felbontásig, továbbá a Dolby True HD és a DTS Master Audio szabvány kezelése sem akadály.

Az NVIDIA új, DirectX 11-es versenyzőjének árazása még nem tisztázott, ám a termékek szállítása a napokban kezdődik meg, így hamarosan kiderül a legfontosabb részlet is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés