GeForce Go 7800 GTX: még feljebb a lécet!

Az NVIDIA bejelentette mobil számítógépekbe szánt GeForce Go 7800 GTX grafikus vezérlőjét, amely jelentős teljesítménytöbbletet hoz a korábbi csúcsmodellhez, a GeForce Go 6800 Ultrához képest, energiafogyasztása (és így hőtermelése) mégsem nőtt. Ez az átdolgozott mikroarchitektúra és az alacsonyabb órajel mellett annak is köszönhető, hogy ellátták a PowerMizer energiagazdálkodási funkció továbbfejlesztett, 6.0-s változatával – ezzel együtt nyilvánvalóan nem könnyű kis noteszekbe való megoldásról van szó.

A 302 millió tranzisztort tartalmazó, 8 vertex egységgel és 24 pixelfutószalaggal kistafírozott chip maximális órajele 400 MHz, a 256 bites buszra kapcsolódó RAM pedig 550 MHz-en járhat. Az új GPU tűkompatibilis a GeForce Go 6800 Ultrával, így a notebookgyártók az alaplap vagy jellemzőbben az alkalmazott MXM modulok áttervezése nélkül ültethetik azt gépeikbe.

Több gyártónál máris elérhetők GeForce Go 7800 GTX-szel szerelt modellek, így például a Dell az XPS M170-et, az Alienware az Area-51m 7700-at (képünkön) árulja az erősebb grafikus vezérlővel is. Utóbbi a bejelentések terén leginkább serénykedő vállalatok többségéhez hasonlóan a Clevótól barebone-ként beszerzett D900-ra építi saját noteszét – nem véletlenül, hisz az óriás gépben megfelelő hely és elegendő számú ventilátor fogadja a forrófejű komponenseket.

Az új grafikus processzor természetesen támogatja a Shader Model 3.0-t, a HDR-t, a PureVideo technológiát, ezenkívül az elődtől eltérően transzparens AA-filterezést is biztosít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés