GeForce256 32MB SDR

Nem vicc, bizonyos nagykerekben már 12k HUF alatt is hozzáférhető az nVidia első DzsíPíJúja (GPU-ja), a GeForce256. Azon belül is a 32MB-os, SDR SDRAM-os verzió, természetesen OEM és noname szerelésben. Itt viszont még nincs a chipbe integrálva a RAMDAC, tehát a kártyán lévő komponensek minősége nem számít annyit a végső képminőség szempontjából, mint a GeForce2-es szériánál (MX/GTS/Pro/Ultra), így egy noname kártya sincs úgy lemaradva a márkásabb rokonaitól (különbség persze van, ha másban nem, hát a túlhajthatóságban és mellékelt szoftverekben... de másban is, amúgy).

Ennyi pénzért pedig egy használt Voodoo3-ast sem kapunk az Aproneten, garancia nélkül, tehát érdemes megfontolni. Még azt is elmondhatjuk, hogy T&L-es kártyával bírunk, és mivel alapvetően a RAM sávszélesség a szűk keresztmetszet, nem leszünk lemaradva egy ugyancsak 128 bites SDR memóriával szerelt GeForce2 MX-től.

Egy dolgot ne feledjünk: a GeForce256-os széria még rengeteget fogyasztott, így pl LX chipsetes lapokkal ne is próbálkozzunk! Anno a legtöbb AMD 750 alapú lappal is gond volt... a mai napig legtöbb példányban elkelt chipset, az i440BX viszont tökéletes jelölt, a 2X-es AGP által szabott korlátokat pedig feltehetően nem fogjuk megérezni.

A GeForce256 persze nem veszélyezteti komolyan az Ultra és Ge3 eladásokat :), de aki szeretne egy jó kártyát olcsón, amivel lehet kényelmesen 3D-zni is, nem jár rosszul.

Hirdetés