FXI Cotton Candy – teljes értékű számítógép pendrive-nak álcázva

Hirdetés

A Norvég székhelyű FXI új projektbe kezdett, melynek első prototípusa, a „Cotton Candy” a napokban látott napvilágot. A szerkezet alapállapotában egy duci pendrive-ra hajaz, ennek ellenére a mindössze 21 grammos készülék egy komplett ARM-os konfigurációt tartalmaz.

A hardver specifikációját olvasgatva egy modern okostelefon belseje körvonalazódik előttünk. A „gép” lelkét egy 1,2 GHz-es, duplamagos ARM Cortex-A9-es processzor, és egy Mali-400MP4 IGP képzi, a munkájukat pedig 1 GB RAM segíti. A hálózati kommunikáció tekintetében is átlagos a választék, vezeték nélkül IEEE 802.11 b/g/n és Bluetooth 2.1 + EDR között választhatunk. Emellett a termék egyik végén USB port, a másikon pedig HDMI csatlakozó található, míg az oldalában microSD memóriakártyákat fogadó nyílás tátong.

A készítők a Cotton Candy-t elsősorban úgy definiálták, mint egy bárhol életre kelthető átjárót valamilyen felhőszolgáltatáshoz, ennél azonban használata sokkal szélesebb körben is elképzelhető. A vasra Android vagy Ubuntu operációs rendszert feltelepítve elérhető, hogy bármilyen számítógép (Windows, Linux, Mac vagy akár egy beágyazott rendszer) USB portjára rádugva mindig egységes felülettel találkozhassunk. Kontrollálása ekkor Wi-Fi-s vagy Bluetooth-os perifériákkal lehetséges, de bizonyos szintig egy kéznél lévő okostelefon is képes ellátni az alapvető beviteli funkciókat.

Ennél is érdekesebb felhasználási módja, hogy HDMI csatlakozóját közvetlenül beletolhatjuk egy tévébe, ami ha eddig nem volt „okos”, így valamelyest felokosítható, hiszen az Android az erős Mali grafikus alegységgel karöltve a nagyfelbontású videoanyagokkal is könnyedén megbirkózik, ezáltal egy rögtönzött HTPC-t kapunk. Csupán a táplálását kell megoldani, ami a TV USB portján keresztül, vagy ennek hiányában egy külső adapterről történhet. A Cotton Candy tömeggyártása és érkezése valamikor 2012 második felében várható, vételára vélhetően 200 dollár alatt lesz.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés