Future, PC, Technology - technokrata performance

Magyarországot sokszor lebalkánozzák, pedig ugye mennyire nem az.. Mindenesetre tény: a nyugat valahol itt ér véget, másoknak itt kezdődik, bár ez ugye földrajzi nonszensz.

Mindehhez ugyan nyilván semmi köze, de az idei Future PC Technology - V.A.R. Roadshow Eastern Europe rendezvény honi állomása a WestEnd Hilton volt. Süppedős szőnyegek, észrevétlenül munkálkodó személyzet, makulátlan tisztaság, hiába, a sok-csillagosság már csak ilyen, megvannak a maga elvárásai. Nekem mindenesetre bejön, hogy a dolognak meg van adva a módja, az előadóteremben (ballroom) mindenki előtt üveg Apenta, kevés buborékkal, kint, a büféasztalon nemesacél kávéstermoszok, ilyen 10 literes holmik, ha akarsz, akár barnacukrot is választhatsz, friss a fánk, bár gyorsan elfogy, sok az aprósütemény, bár száraz és éhesen mész haza. De minő egyoldalúság! Hiszen ez alapvetően nem egy állófogadás, hanem egy -egész- álló nap tartó előadássorozat, Seagate-tel, MSI-vel, AMD-vel, nVIDIA-val. Az előadások közben elhangzó közönségmozgató kérdésekre adott jó válaszokért, kg-nyi, nVIDIA-s papírba csomagolt savanyúcukorka röppen át a fejek felett - cél a 8. sor, vagy épp néhány AMD-s ing, de szétosztatik pár MSI-s sapka, és gazdára lel egy -stílszerűen- Intel-es lap is - VIA chipset, kifutott termék, az aktuális MSI portfolión már nem is szerepel, mindenesetre nyereménynek jó. "Stability" - ennyi kellett hozzá, persze elsőként bemondva, ami igazán komoly kihívás egy teltházas rendezvényen, mindenesetre a 2. sorból kicsit több az esély. "Frankó kis lap" - kommentálom szomszédom szerzeményét.

Hivatalosan fél egykor indult volna a banzáj, de kicsit el lettünk csúszva, állítólag elaludtak a srácok. Tegnap még Romániában vendégszerepeltek, sűrű hát a program, sebaj, a kiállított DDR-es bemutató konfigokkal lehet múlatni kis időt, meg eszmét cserélhetnek az eszmét cserélni vágyók. Off- és Online képződmények egyaránt képviseltetik magukat, neveket inkább nem sorolunk, legyen annyi elég, hogy a pillanatnyi erőviszonyoknak megfelelően a legnagyobbonlinehardverportál tagjai szerényen az első sorban foglalnak helyet. Mi egész véletlen kerülünk a másodikba, a Gamestar még látótávolságon belül, azaz pólótávolságon innen - gyorsak voltak a srácok, többször volt náluk a pöttyös, egy-egy novice fokozatú kérdés kapcsán.

"Oráng után, Cheetah-n túl..

A Seagate nyitja a sort, két előadó is fürdik a sokemberelőtti szereplés okozta eufóriában, végig egymásra licitálnak, melyikük töri jobban az angolt - ebben is. Mindenesetre a Seagate annyira jó, hogy én nem is hittem volna.. Röstellem, de mind a LESHED kategóriás vinyók, mind a 3D Defence, mind a additív színkeverésre hajazó termékfejlesztés számomra újdonságot jelentett. A Low End SCSI High End Desktop szegmens ötlete a Seagate sajátja, az elnevezés önmagáért beszél, nekem tetszett. A HDD-k háromszoros védelmét, Aquafresh analógiára kicsit erőltetettnek éreztem, de meg kell hagyni, a prezentációban felemlegetett strapabíróság jól hangzott, a SeaTools - HDD diagnosztikai szoftver tutinak tűnik, segítségével állítólag 75%-kal kevesebb hibátlan vincseszter kerül vissza a Seagate-hez. Az igencsak misztikus additív színkeverésre hajazáson pedig azt értem, hogy a Seagate kreatív mérnökei, egy-egy új termék megálmodásakor, szó nélkül visszanyúlnak valamely korábbi modell alkatrészeihez, amely a Barracuda 180Gb-os verziója esetén, a világ leggyorsabb SCSI egységének számító Cheetah X15 jelű meghajtóban már bizonyított mechanika/fejegység implementálását jelenti.

A Seagate háza tája ezeken felül a következő generációs HDD-ktől volt hangos: minden egység gyorsabb, halkabb, nagyobb kapacitású lett - frissebb-lágyabb-jobb. Kicsit érintve lett a Serial ATA, előkerült pár egyértelmű bizonyíték, melyek szerint a Seagate jobb, mint egy versenytársa, majd meg lett köszönve a kitartó figyelmünk, az előadók pedig hátra vonultak, hogy egy, az AMD760-as set-je köré épített MSI lapba tuszkolt GeForce Ultra kártyán teszteljék Mercedes Benz Truck Racing-beli jártasságukat..

"Mi lesz veled Biostar?"

Az MSI, mint a rendezvény fő védnöke jegyezte a második előadást, Gerhard Jonke úgy pörgött, hogy alig tudtuk követni.. Az előadás tanulsága szerint, kis alaplapgyártónak lenni rossz, aminél csak kis alaplapgyártó alaplapját megvásárolni rosszabb, mert nem lesz nekünk rendes support, mert a lapgyártónak vélhetően nem volt elég ideje kellőképp letesztelni a termékét, amely tesztüzem így ránk hárul majd, egyszóval meg lehet szívni erőteljesen, ha nem MSI lapot vesz az ember. Illetve nagy példányszámmal üzemelő gyártó termékét, amely akár Asus is lehetne, csak hát az Asus se nem Fuzzy Logic-ol, se nem D-Led-el, se nem BIOS Live Update-ezik, de még csak nem is PC2PC-zik, amelyek igazán muszáj-fícsörök egy alaplapnál, tehát marad az MSI, mert megérdemeljük. Hozzá tartozik, hogy a fentebb már emlegetett "Stability" tényleg nem vaker, jó pár MSI lap után ezt mi sem tudjuk megcáfolni. És tényleg nem is olyan drága az MSI, mint mondjuk az Asus.

"Kincsem - 3,2GHz"

Ezután jött az első bekezdésekben már felvillantott szünet, majd pedig folytatódott az "őrület", az AMD(?) előadásával. Ez mondhatni sima ügy volt, semmi kunszt, bár az AMD körül mostanság tényleg nincs túl nagy felhajtás, bár a február 15-én bejelentett, Hypertransport néven véglegesült bus-protokoll azért szót érdemel - itt is elő lett vezetve. Egyébként meg olcsók a Duron-ok, itthon baromi népszerűek, azaz teremhet babér temérdek az MSI+AMD duónak, és mert olcsó gépnek MX a "leve", az nVIDIA is részt kaphat, nem is kicsit. Bár az nVIDIA "a világ minden pixel-ét uralni szeretné", tehát komoly tervei vannak úgy folyamatost. Az AMD-hez még annyit, hogy a CPU és chipset roadmap-ek tisztába tétele mellett, az egyik procifeljesztő mérnök hóbortjáról is lehullt a lepel, ugyanis az ő érdeme, hogy az AMD CPU-i újabban lovakról kapják a nevüket. Ja, nem lenne rossz, Kincsem core - 3,2GHz-en.. :)

"Toy Story on one chip"

A leggrandiózusabb előadás viszont egyértelműen az nVIDIA-é volt, és nem csak azért, mert az előadó merő mókázásból, pár másodpercre felvillantotta az NV20 specifikációit, amelyeket persze képtelenség volt megjegyezni, hanem azért is, mert itt végre anyanyelvű előadó fényezte a nVIDIA logót.. Mert az Ati igazán eláshatja magát kusza és követhetetlen driverei okán, a mobil gépekbe szánt MX-ek teljesítményre verhetetlenek, valamint az NV20 fill rate-jének nem lesz párja széles e világon.. Az arra érdemeseknek pedig az előadás után, egy mini prezentáció keretein belül, NDA aláírása mellett "valamiről" lehullt a lepel, erről azonban többet mi sem mondhatunk.. :)

A fél napos kurzus után pedig maradt a diskurzus, mert az előtérben koktélokkal várták a szomjas hallgatóságot, mi azonban jobbnak láttuk, ha rögvest visszazökkenünk, na pont oda, mert ez is csak egy hír, a "sok" közül.

Azóta történt

Hirdetés