Körülírta készülő szerverprocesszorát a Fujitsu

A Monaka potensnek tűnik, de pár évet még várni kell rá.

Idén tavasszal írtunk a Fujitsu készülő szerverprocesszoráról, amely az A64FX-et váltja majd le, no persze nem mostanság, hanem majd 2027-ben. A Monaka kódnevű fejlesztésről eddig nem lehetett tudni pontosa adatokat, de most a vállalat nagyjából körvonalazta, hogy mire lehet számítani.

A Monoist Japan riportja alapján a Fujitsu a TSMC valamelyik 2 nm-es node-jában gondolkodik, és nagyjából 150 darab olyan ARMv9-A mag lenne a fejlesztésben, amely támogatja az SVE2-t, továbbá biztonságos adatközpontokban is használható lenne.


(forrás: Monoist Japan) [+]

Ezeken túlmenően 3D chiplet dizájnról beszélnénk, amely DDR5-ös memória-, PCI Express 6.0-s vezérlőt is kínálna, de utóbbiak képességei még nem világosak, a CXL 3.0 támogatása azonban tervben van. Lényeges szempont még, hogy a készülő processzor léghűtéssel is kezelhet legyen.

A chiplet kialakítás tekintetében egyébként olyan rendszerben gondolkodik a Fujitsu, amelynél az IO lapkához kapcsolódnának az SRAM chipletek, és ezekhez tartozna egy-egy CPU chiplet. Valószínűleg az utóbbi két esetben lenne a 3D tokozás bevetve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés