Fujitsu blog: terítéken a Celsius J550 mini munkaállomás

Gyakran éri a nagy márkák készre szerelt számítógépeit az a kritika, hogy kicsi a teljesítményük. A témában járatosaknak valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a Fujitsuhoz hasonló informatikai óriások klasszikus, elsősorban irodába, hétköznapi feladatok ellátására ajánlják asztali gépeiket, viszont ha komolyabb 2D/3D tervezés, elemzés, videószerkesztés és hasonló kerül szóba, akkor egy teljesen más kategóriát, a munkaállomásokat veszik elő. Ezt a kategóriát a Fujitsunál a Celsius termékek jelentik. Fontos kiemelni, hogy a Celsius asztali és rack formátumú számítógépeket Németországban, Augsburgban tervezik és gyártják.


[+]

A munkaállomások külsőre gyakran nem is különböznek az egyszerű irodai gépektől, a legkisebb Cesius J550 például alig több mint tíz liter térfogatú, ez az érték kompakt asztali gépekre jellemző, akárcsak a 332 x 338 mm-es alapterület és 89 milliméteres magasság. A gépházat úgy alakították ki, hogy nem csak fekve (pl. monitor alatt), hanem oldalára állítva is beüzemelhető. Homlokzatán egy 3,5 hüvelykes és egy vékony, 5,25 hüvelykes meghajtóhely van, belül pedig még egy 3,5 hüvelykes hely várja a merevlemezeket. Ezekből legfeljebb két 3,5 hüvelykest vagy a megfelelő átalakítókkal akár négy 2,5 hüvelykest is betehetünk. Továbbá kapunk még egy M.2-2280 formátumú foglalatot PCI Express és SATA csatolós SSD-k számára.


[+]

Jól átgondolt felépítésének köszönhetően – egy riser kártya segítségével – a teljes magasságú grafikus kártyák is beférnek a gépházba, igaz, hosszuk legfeljebb 174 mm lehet. Ebbe azért beleférnek a közepes modellek, ami NVIDIA-oldalon legfeljebb Quadro K2200 lehet 640 számolóval és 4 GB memóriával, az AMD-nél pedig a 768 számolós és 4 GB memóriás FirePro W5100 jelenti a maximumot. Processzort egy LGA1151 foglalatba kérhetünk, a kínálatban Skylake-alapú Core i modellek és Xeon E3-ak szerepelnek legfeljebb négy maggal, nyolc programszállal és 80 wattos TDP fogyasztási értékkel. A memória DDR4 szabványú, a négy foglalatba összesen 64 GB-ot tehetünk. Opcionális kiegészítő a PCI Express foglalatba telepíthető Wi-Fi modul, további funkciókhoz pedig az egy híján tíz USB 3.0 csatlakozó valamelyikét használhatjuk.


[+]

Fontos szempont a Fujitsunál a környezetbarát kivitel, ezért a Celsius J550 magas hatásfokú, 80 Plus Gold minősítésű, 280 wattos tápot kapott. Ügyeltek a csendességre is, az egy vonalba telepített processzor és grafikus kártya révén elég volt két ventilátort a gépbe tenni, így alacsony terhelésen szinte néma. Munkaállomásoknál kiemelt szerepet kap a biztonság. A gépház Kensington zárral és külön lakattal (vagy zárjeggyel) is biztosítható, természetesen van TPM 1.2 támogatás, a BIOS és egyéb beállítások távolról elérhetőek, frissíthetőek, de akár a merevlemezek is zárolhatóak így, vagy éppen monitorozható a számítógépen végzett munka.

Azóta történt

Előzmények