Hirdetés

Ez lesz a következő notebookod (vagy nem)?

Sortesztünkben öt középkategóriás üzleti modellt vizsgálunk meg az Acertől a Lenovóig.

Acer Travelmate X349

Bár ma már elsődleges otthoni PC-nek és játékokhoz is vásárolhatunk notebookot, ezen hordozható gépek eredeti célja mégiscsak az volt, hogy ne csak helyhez kötötten tudjunk számítógépen dolgozni. A most következő oldalakon öt darab olyan noteszgépet hasonlítunk össze, amelyek tervezésekor ezt az eredeti célt tartották szem előtt, azaz egyszerre volt fontos a jó hordozhatóság, a teljesítmény és az ergonómia is. Ennek fényében nem csoda, hogy a gépek a 13-14 hüvelykes méretű kijelzőkkel, Core i5-ös processzorokkal és SSD-vel érkeztek. A nagyon hasonló konfigurációkhoz képest komoly eltéréseket tapasztalhatunk az árban, amit persze részben megmagyaráz a mellékelt operációs rendszer jelentette költség.

A tesztre felajánlott öt notebook tehát ABC sorrendben: Acer Travelmate X349, Dell Vostro 5468, Fujitsu Lifebook U747, HP Probook 430 G4 és Lenovo Thinkpad 13 G2.

Hirdetés

Acer Travelmate X349

A Travelmate X349 egy teljesen átlagosnak mondható ultrabook, amelynek dizájnja erősen emlékeztet a Macbook Air, ASUS Zenbook vonalra. Ennek (is) köszönhetően ez tesztünk legvékonyabb masinája, amelynek vastagsága legkövérebb pontjában sem éri el a 19 mm-t. A dizájnt illetően a gép nagyon visszafogott, nincs rajta semmiféle dísz, az egyetlen csillogó elem a monitor hátlapján található Acer logó.


[+]

Az X349 azonban nemcsak vékony, de nagyon stabil is, háza ugyanis teljes egészében alumíniumból készül, semmiféle recsegést vagy hajlongást nem tapasztaltunk, bárhol is emeltük fel. Ez a masszivitás jól jön a billentyűzetnél is, ez gépelés közben egyáltalán nem nyomódik be, tényleg csak direkt erőből nyomva lehet kicsit meghajlítani középen.


[+]

A képernyőt tartó széles zsanér és a gépet csukva tartó mágnesek „súlyozása” jól sikerült, a masina egy kézzel nyitható és csukható, a kijelző pedig egészen 180 fokban hátrahajtható. Csukott állapotban a billentyűzet és a kijelző közötti rést egy vékony gumiperem tömíti.

A monitor körüli káva mai szemmel nem számít vékonynak (oldalt körülbelül 14,5-14,5 mm-ről beszélünk), de az X349 a 14 hüvelykes képátlóhoz képest még teljesen elfogadható, 341 x 236 x 19 mm-es méretekkel rendelkezik, tömege pedig 1,54 kg. Ez nem kevés, jórészt a teljesen fém kialakításnak és a 49 Wh-s akkumulátornak köszönhető.


[+]

Hátára fordítva a gépet, látható, hogy az Acer ennél a szériánál nem kínál külön ajtókat a bővítéshez, a komponensekhez kizárólag a teljes hátlap leszerelésével férünk hozzá. Ennek egyébként főleg akkor lehet értelme, ha az SSD-t cseréljük vagy a hűtést szeretnénk kicsit kipucolni, újrapasztázni, a RAM ugyanis az alaplapra forrasztott.

Csatlakozók

A gép oldalain alapvetően a kategóriának megfelelő csatlakozósort találjuk: bal oldalon a működésről tudósító LED-ek után egy USB 3.1 Gen 1 Type-C konnektor fogad, amely DisplayPort kimenetként is használható egy – sajnos nem mellékelt – adapterrel. Ezt követi egy USB 3.1 Gen 1 Type-A konnektor (töltésre is használható), majd a HDMI és a tápcsatlakozó zárja a sort. A jobb oldalon egy SD kártyaolvasó, kombinált hangcsatlakozó és egy hagyományos USB 2.0 port kapott helyet.


[+]

Billentyűzet

A – legalábbis a tesztelt gépek között – viszonylag nagy rendelkezésre álló helynek köszönhetően a billentyűzet viszonylag jól sikerült. A merevségről már tettünk említést, és a kiosztás is egész jó lett, bár a kurzormozgató billentyűk összetömörítése és az Enter/ű kombináció nem nyerte meg tetszésünket. Igaz, ezért cserébe egy teljes oszlopot kaptak a Home-Page up/down-End gombok, aki ezt a kombinációt szereti, az elégedett lesz ezzel a géppel. Sokan szokták negatívumként értékelni a billentyűzetbe épített Power gombot, nekik rossz hír, hogy az X349-en is ilyet találunk.


[+]

A több, gyakran használt gombot illetően nem találkoztunk problémával, a hagyományos kiosztás miatt a megszokási periódus rövid volt, a gombok közötti távolság pedig elég nagy ahhoz, hogy a félreütések száma minimális legyen. A sötétben végzett munkát segíti a háttérvilágítás.

Hasonlóan jónak mondható a viszonylag méretes, 107 x 78 mm-es tapipad is, amely támogatja a többujjas gesztusokat. Gombjai a felületbe integráltak, nyomáspontjuk rendben van, de az ilyen megoldások hátránya – a kattintáskor megmozduló egérmutató – itt is tetten érhető.

A beviteli eszközök sorát az ujjlenyomat-olvasó zárja, amely Windows Hello kompatibilis, és gyorsan, megbízhatóan működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés