Extrém tuning találkozó volt Budapesten

Nagyjából 150 liternyi folyékony nitrogén, egy sor grafikus kártya és megannyi processzor randizott a legjobb hazai tuningosokkal.

Március legutolsó hétvégéjén, immár harmadik alkalommal zajlott a Team Hungary extrém tuning találkozója. A hazai tuningosok krémje, (nick)név szerint Achill3uS, Alpi, Brekk, CosmO_O, CsZ, Johni5, northsys, Overlocker, subaruwrc, toyone jött össze egy hétvégi szeánszra, amelyen szép számmal voltak jelen a legújabb, legdrágább és legerősebb PC-s hardverek, és természetesen folyékony nitrogénből sem volt hiány. Mint az alábbi képen látható, csúcskategóriás grafikus kártyával sikerült egy nagyobb asztalt beborítani, de az esemény legérdekesebb hardverei mégsem ezek voltak.


[+]

Achill3uS a nemrégiben bemutatott AMD Ryzen 7 1800X processzorral érkezett, amely alaposan megzavarta az Intel-hegemóniát a csúcskategóriában. Sikerült hozzá szerezni egy Asus Crosshair VI Hero alaplapot is, amit jelenleg a legjobban tuningolhatónak tartanak ennél a platformnál. Mivel a processzor előzetesen, léghűtéssel már bizonyított, a folyékony nitrogénes, nyilvános premieren igencsak jó eredményt vártak tőle.

Ezt azonban nem volt olyan egyszerű kicsikarni belőle: az első néhány óra próbálkozásai nagyjából 4,5 GHz-es órajelet hoztak. Maga a processzor nagyon jól tűrte az extrém mínuszokat, nem jelentkezett cold bug, tehát nem volt olyan határhőmérséklet, ami alatt a CPU megállt volna. A tuning viszont nem csak magáról a központi számolóegységről szól, és a Ryzen esetében az integrált memóriavezérlő az a rész, amire nagyon oda kell figyelni, mert paramétereit nehéz jól belőni, de kritikus szerepe van a jó benchmark eredményeknél. Különösen igaz ez a Cinebenchre, amivel rekordot akartak dönteni.


[+]

Koraestig tartott Achill3uS és Overlocker közös munkája, ahogy telt az idő, úgy lett több a tapasztalat és kezesebb az AMD hardver. Végül sikerült egy igen jónak mondható Cinebench R15 eredményt villantani 5,32 GHz-en, ami Ryzen 7 1800X-szel a világ második legjobbja, és az összesített nyolcmagos top10-be is befért. Bár „csak” a negyedik legjobb Ryzen eredményt hozták a szakemberek Cinebench R11.5-ben, de a nyolcmagos világranglistán a kilencedik helyet foglalták el.

Jó platformhoz illően a Ryzen nem adott oda mindent egyszerre az első próbánál. Amikor a kiváló CPU eredmények után a 3D került szóba, úgy döntött az alaplap, hogy elég lesz ennyi a jóból, -190 °C környékén véletlenszerűen eldobta magát a grafikus meghajtó. Hasonló tapasztalatokat gyűjtött Johni5 is egy Ryzen 7 1700 processzorral és Asrock alaplappal.

Az Intel különítmény ezen a napon nem szerepelt valami fényesen. Talán kicsit megilletődtek a Core i-k látva az AMD nagy visszatérését. További részletek az eseményről és közösségünk extrém tuningos tevékenységéről az alábbi fórumtémában olvashatóak.

Előzmények

Hirdetés