Egyszerre készült el a WHDI és a WiGig szabvány

A héten elkészült két olyan szabvány is, mely rendkívül gyors adatátvitelt biztosít vezeték nélküli kapcsolat mellett. A WHDI konzorcium a WHDI (Wireless Home Digital Interface), a Wireless Gigabit Alliance pedig WiGig specifikációit végletesítette.


WHDI

A WHDI szabvány kifejlesztéséért a AMIMON felelt, míg a támogatók soraiban olyan impozáns nevek vannak, mint a Hitachi, az LG Electronics, a Motorola, a Samsung Electronics, a Sharp és a Sony. A rendszer 1.0-s verzióját támogató készülékek az 1080p felbontású videókat tudják vezeték nélkül megosztani, hozzávetőleg 25-30 méteres távolságon belül. A 40 MHz-es csatornát használó szabvány maximum 3 gigabit/másodperces adatátvitelt kínál, továbbá támogatja a HDCP másolásvédelmi technológia 2.0-s revízióját.

A WiGig szabvány valamilyen szinten az előző bekezdésben tárgyalt WHDI konkurensének is tekinthető, hiszen maximum 7 gigabit/másodperces sebességű vezeték nélküli kapcsolatot tesz lehetővé nagyjából 10 méteres távolságig. Ezt az értéket természetesen túl lehet lépni, és a kommunikáció is stabil marad, ám az adatátvitel tempója csökkenni fog.

A szabvány támogatja és kibővíti a 802.11 MAC (Medium Access Control) réteget, továbbá visszafelé kompatibilis a korábbi IEEE 802.11-es megoldásokkal is. A specifikációk szerint a WiGig a 60 GHz-es sávot használja, amit a WirelessHD eszközök is magukénak tudnak. Ez azonban nem jelent majd problémát, ugyanis a rendszer képes kizárni a nem kompatibilis készülékeket.

Jelenleg a tesztelési folyamatot végzi a Wireless Gigabit Alliance. A tervek szerint 2011-ben már elérhető lesz az első WiGiggel kompatibilis termék. Érdemes megjegyezni, hogy a szövetség – a specifikációk véglegesítése mellett – bejelentette, hogy új tagokat is számlál. Az NVIDIA az igazgatósághoz csatlakozott, míg az AMD, az SK Telecom és a TMC a külső munkatársakat erősíti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés