Hirdetés

Éleződik az árverseny a VGA-piacon? - frissítve!

Gyakorlatilag tényként lehet kezelni, hogy az NVIDIA egy új felső-középkategóriás VGA megjelenését készíti elő, amelynek debütálása már nagyon közel van. Sejthető, hogy az AMD a lehető legnagyobb nyomást szeretné a konkurensre helyezni, így az elmúlt napokban a partnerterek megkapták a konkrét terveket a gyors ellentámadás előkészítéséhez. A HIS nemrég bemutatott egy 1 GB-os Radeon HD 6950-es modellt, mely feltételezhetően a közvetlen konkurense lesz az érkező GeForce-nak. A többi gyártó is készít ilyen megoldást, vagyis nem egyedi akcióról lesz szó.

Egy kártya persze nem biztos, hogy elég lesz, ugyanis számos hír kering az interneten, hogy az NVIDIA partnerei az új GeForce megjelenését követően gyárilag tuningolt megoldásokat is bemutatnak. Ezek ellen februárban az 1 GB-os Radeon HD 6970 fog megjelenni, és az információk szerint a termék ára 280 dollár lesz, ami nagyon jól hangzik. Árversenyre is van lehetőség, mivel a Cayman GPU kiterjedése hasonló a zöldek új lapkájához, vagyis az előállítási költségek esetében nem lesz túl sok különbség.

Szintén opció egy olcsóbb kártya megjelenése az NVIDIA új GPU-jára. Ez akár leválthatja a GeForce GTX 460-at, ám pontos információk egyelőre nincsenek ezzel kapcsolatban. Az AMD partnerei viszont már készülnek a gyárilag tuningolt Radeon HD 6870-ekkel, melyeken a grafikus mag órajele az alap 900 MHz-ről 975 MHz-re emelkedhet, míg a 4,2 GHz-es GDDR5-ös memória effektív frekvenciája akár a 4,6 GHz-et is elérheti. A tuning függvényében 230 és 260 dollár közötti árcédula várható, ami szintén árversenyt vetít előre, hiszen a Barts lapka meglehetősen kicsi, így könnyen pozícionálhatóak a rá épülő termékek.

Kiegészítés: Az AMD a hivatalos sajtóanyag megjelenése után korrigálta az előre meghatározott árazást. Az 1 GB-os Radeon HD 6970 mibenlétét homály fedi, de a 280 dolláros termék biztosan az 1 GB-os Radeon HD 6950 lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés