Elbocsátások a Sonynál, felvétel az IBM-nél

A Nihon Keizai Shimbun japán gazdasági magazin október 20-i számában megjelent információk szerint a Sony azt tervezi, hogy mintegy 15-20 ezer munkatársát küldi el. Más adatok szerint a japán elektronikai konszern a mintegy 160 ezer alkalmazott tíz százalékát akarja leépíteni.

A Sony létszámleépítése csak egy terv azok közül, amelyeket a vállalat várhatóan a jövő héten jelent majd be. A cég október 28-ára (keddre) a középtávú üzleti stratégiáját bemutató rendezvényt szervez. Drasztikus lépésnek értékelhető, hogy leállítják a monitorok képcsöveinek Japánban történő gyártását, és ezeket a jövőben csak külföldön, többek között az Egyesült Államokban és Kínában fogják készíttetni. A konszern egyelőre spekulációnak minősítette a tekintélyes japán magazin állításait. A német Heise.de internetes oldal azonban további részleteket is megtudott. Ezek szerint a katódsugárcsövek belföldi gyártását 2004 végéig teljesen leállítják. További intézkedés lesz még, hogy a mintegy 4700 beszállítóból csak ezret tartanak meg a jövőben.

Milyen érdekes az (üzleti) élet: az egyiknél kopp, a másiknál hopp. Az IBM-nél mostanában mosolygós arcokat lehet látni - kedvező a széljárás a Big Blue háza táján. A gazdaság stabilizálódásával magyarázza a tervezett tízezres létszám növelést az IBM elnökségének vezetője. Samuel Palmisano a legfrissebb üzleti eredmények fényében rendkívül optimistán látja a jövőt. A szakember szerint már látszanak a gazdasági helyzet stabilizálódásának jelei. A vállalat csak az idei év harmadik negyedévében, több mint 15 milliárd dollár értékben kapott megbízásokat. Ezek után nem is csodálkozhatunk, hogy a társaság úgy döntött, mielőbb felvesz mintegy tízezer embert.

Ekkora munkaerő-felvételre az utóbbi időben nem volt példa. A SARS (atípusos tüdőgyulladás), és az azt követő gazdasági válság eddig nagyon sok céget tett tönkre, vagy kényszerített létszámleépítésekre. Az IBM mostani történései azonban reményt adhatnak a többi számítástechnikai vállalatnak is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés