Hirdetés

Még el sem kezdődött igazán az ARM felvásárlása, máris konganak a vészharangok

A Reuters riportja szerint Kína, illetve a dél-koreai vállalatoknak nem tetszik amit látnak, a RISC-V viszont jól jöhet ki a helyzetből.

Az NVIDIA a mai napon jelentette be, hogy felvásárolják az ARM-ot, és a Reuters friss riportja szerint vannak az üzletnek ellenzői, például Kínából és Dél-Koreából már hallatszanak az elégedetlen hangok.

Az várható volt, hogy az üzlet nem fog mindenkinek tetszeni, különösen Kínának nem, hiszen az ARM így egy amerikai cég kezébe kerül. Ugyan az NVIDIA igyekezett kiemelni, hogy a székhely marad az Egyesült Királyságban, így vonva ki magukat az USA számos, exportra vonatkozó korlátozása alól. Ugyanakkor egy Reuters számára nyilatkozó kínai chiptervező vezetője szerint Kína mindenképpen utálni fogja a helyzetet, így nehezebb lesz az ARM-ot eladni az országon belül.

Kicsit keletebbre hasonlóan folyik az agyalás, hogy mivel lehetne az ARM-tól való függést enyhíteni. Egy dél-koreai iparági szereplő a Reuters számára azt nyilatkozta, hogy az ARM aktuális partnerei hosszabb távon alternatívákat keresnek majd.

Geoff Blaber, a CCS Insights piackutató cég alelnöke szerint a szóban forgó felvásárlás a RISC-V felé terelgetheti a vállalatokat, hiszen az gyakorlatilag egy nyílt forráskódú alternatívája az ARM-nak, amelyet egy nonprofit alapítvány menedzsel, és nincs senkinek a tulajdonában. Ezt a lehetőséget a Reuters számára megerősítette egy meg nem nevezett, ARM-os dizájnokra alapozó amerikai cégnél dolgozó forrásuk. Elmondása alapján az iparág amúgy is elkezdte már a RISC-V-re való átállást, és az NVIDIA által bejelentett felvásárlása valószínűleg csak gyorsítani fog ezen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés