Hirdetés

Egy Nikon D300s útja az űrbe

Mára már nem újdonság, hogy az emberek néha légballonok, vagy kisebb rakéták segítségével fel-fel küldenek az űrbe, illetve az atmoszféra külső régióiba fényképezőgépeket (kamerát). Ezek azonban túlnyomórészt mobiltelefonok, kompakt fényképezők, esetleg kisebb HD videokamerák - a közös bennük, hogy könnyűek, olcsók, de gyenge a képminőségük.


(forrás: Erich Leeth)

Nos, most két texasi egyetemista, Erich Leeth és Terry Presley (csak nem rokona annak a Presleynek?), úgy gondolta, elég az igénytelenségből, ideje kicsit emelni a szintet: felküldtek egy Nikon D300s-t egy Tokina 11-16 mm F2.8 objektívvel szerelve, hogy szebb, jobb minőségű fotókat készítsenek az űr peremén. A fényképezőgép taxija egy héliummal töltött, 6,6 méter átmérőjű meteorológiai léggömb volt, a fényképező kabinja pedig egy párdolláros hungarocell sörhűtő.

A teljes felszerelés körülbelül 30 kilométeres magasságig emelkedett, ahol a léggömb végül megadta magát és elpukkant. Ez persze be volt tervezve, tehát a dSLR szett sosem volt veszélyben, így egy ejtőernyő biztosan visszajuttatta a Földre. A teljes projekt (tehát az ötlet, a terv, a kivitelezés) csupán 13 napot vett igénybe a fiatalok idejéből, aminek eredményeként nagyon szép fotók születtek, melyeket itt lehet megtekinteni Erich Leeth flickr oldalán.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés