Dual DDR-es variációk VIA ApolloPro266-ra

Hirdetés

És ha már alaplapokat emlegettünk az előbb, tartsuk meg jó szokásunkat még egy darabig, mert szintén a CeBIT-en debütált több dual procis, DDR-RAM-os megoldás is, mint az ASUS CUV266-DLS, illetve az MSI Pro266 Plus-R jelzésű lapok, amelyek mindegyike a VIA ApolloPro266-os chipset-ét használja, tehát a Socket370-es Intel platformra készültek.

A két alaplap abban mindenképp hasonlatos egymáshoz, hogy mindkét gyártó korábbi DDR-es megoldásával ellentétben, itt már csak 4 ill. 3 DIMM slot került a két db proci foglalat mellé, és már nyoma sincs az lapok olcsó(bb) üzembe állításában jó szolgálatot tevő SDR-SDRAM támogatásnak.. (támogatás még lenne, de a 168pin-es DIMM-ekből van hiány..)

A kettő közül az MSI-é a kevésbé izmos megoldás, és nem csak az eggyel kevesebb RAM slot okán, hiszen erre az alaplapra mindössze egy Promise IDE RAID chip került, bár az is igaz, hogy az alapos szemlélő egy IEEE1394-es Firewire csatolót is felfedezhet rajta.. Az ASUS ezzel ellentétben egy Dual Ultra-160 SCSI Adaptec chip-pel hívja fel magára a figyelmet, nem alaptalanul.

Azonban muszáj nem elhallgatnunk, hogy a mindkét lapon fellelhető VIA chipset a Tualatin procikkal nincs épp jó viszonyban, mert egyszerűen nem támogatja őket, ami annál is inkább sajnálatos, mert ezen CPU-k egyes példányait, szerverkörnyezetben igencsak hálás módon, 512KB L2-es cache-sel szerelik majd.

Ráadásul az új, olcsó SiS chipset-ek (633/635) is pl. gond nélkül megbirkóznak a Tualatinokkal, bár ezen chipset dual proci támogatása felől nem sokat tudni..

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Hirdetés