Jönnek a családi robotok és az agyba épített chipek a Dell kutatása szerint

A vállalat a jövővel kapcsolatban faggatott több ezer cégvezetőt, most ismertették az eredményeket.

A Budapesten megrendezésre került Dell Technologies Fórumon Rakoncza Zsolt, a vállalat magyarországi képviseletének új vezetője elárulta, hogy a Dell kutatást végzett a topmenedzserek körében arról, hogy a technológiai fejlődések hogyan változtatják meg az emberek életét. Egy ilyen felmérés azért fontos a konszern számára, mert az ilyen irányú információk jelentősen befolyásolhatják az innovációs stratégiát és a fejlesztési irányokat. Tavasszal publikálták az elemzés azon részét, amely arra vonatkozott, hogy hogyan változik meg a gazdaság a fejlesztések hatására, most pedig arra került sor, hogy a munkavégzésben milyen változásokra számíthatunk a befolyásos válaszadók szerint.

Rakoncza Zsolt , a Dell magyarországi képviseletének első embere
Rakoncza Zsolt , a Dell magyarországi képviseletének első embere [+]

Megváltozó munkakörülmények

A mesterséges intelligencia, és elsősorban a gépi tanulás, a válaszadók többsége szerint az adatfeldolgozásban fogja segíteni a vállalatokat és a munkavállalókat. A Rakoncza Zsolt meglátása az, hogy az AI a repetitív, egyszerű folyamatokat, választási szituációkat veszi át az emberekről. Az olyan döntésekben, amelyek kreativitást és érzelmi intelligenciát igényelnek, az ember továbbra is aktívan részt vesz majd.

Dell Technologies Forum
Dell Technologies Forum [+]

A Dell Technologies Fórumon az is kiderült, hogy a munkavállalóknál új képességekre lesz/van szükség az új technológiák kezelése, használata miatt. Az válik kiemelt fontosságúvá, hogy az emberek mennyire lesznek képesek együttműködni az AI rendszerekkel, nem pedig mondjuk a nyelvtudás, vagy a számítógépes ismeretek, amelyek mostanra már alapértelmezetté váltak. Példát is említettek az AI és a humán erőforrás együttműködésére: már most is léteznek olyan CoBot, azaz kollaboratív robotok, amelyek egy munkatérben tudnak dolgozni az emberrel. És ehhez szükséges az, hogy az ember is vegye figyelembe, hogy egy robottal dolgozik. Emiatt a jövőben az AI-szoftverek használatára fogják tréningezni az embereket. Át kell alakítani a gondolkodásmódot, abban az irányba, hogy a géppel együtt kell dolgozni, és nem a gépnek parancsolni. A felmérésből az is kiderült, hogy a cégvezetők úgy látják, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a munkavállalók valódi értékeinek felmérésében. Nem szubjektív faktor dönt majd az előmenetelről, fizetésemelésről, karrierekről. Ez pedig végső soron jobbá, hatékonyabbá teheti a munkát.

A Dell bízik a VR-ban!
A Dell bízik a VR-ban! [+]

A felmérésben résztvevők nagy része nagyon bízik a kiterjesztett valóságban. A különféle VR és AR szemüveg, illetve hologram technológiák lehetővé teszik, hogy a munkavállalók körbejárják a termékeket, technológiákat, eszközöket anélkül, hogy azoknak ott kéne lenniük. Ezzel pedig szintén rengeteg pénz és idő takarítható meg. Sebesebbé teszik az információáramlást, ami kiemelten fontos a mai világban, elvégre aki gyorsabb, az piaci előnyt szerez. Ide kapcsolódik az 5G elterjedése is, hiszen ez az eljárás azt a célt szolgálja, hogy szabadon lehessen villámgyorsan hatalmas adatmennyiséget továbbítani a világ bármely pontjára. Az eszközök vezérlése is megváltozik, mivel sok olyan technológia által létrehozott beviteli eszköz jelenik meg, amely sebesebbé, sokoldalúbbá teszi a különféle berendezések irányítását. Ezáltal pedig  hatékonyabb, gazdaságosabb lesz a munkavégzés, amivel vélhetően pénz spórolható meg. Rakoncza Zsolt azt is elárulta, hogy a felmérésben részt vett kiemelt pozíciójú menedzserek többsége szerint már a közeljövőben megjelennek a közvetlenül az emberi agyhoz kapcsolt interfészek és/vagy egyéb hasonló implantációs technológiák. Ezek értelemszerűen minden korábbinál gyorsabbá és hatékonyabbá tehetik a kommunikációt és az információáramlást, amely kulcsfontosságú lehet a jövőben.

Mindennapi élet

Abban mindenki egyetért, hogy a technológiai fejlesztések a jövőben még inkább hatással lesznek az emberek mindennapjaira. A segítségükkel ugyanis napi rutinfolyamatok automatizálhatóak, így például a hűtőbe épített szenzor jelzi, hogy elfogyott a tojás és a paradicsom és elintézi magától a bevásárlást, vagy az okosóra realizálja, hogy valami baj van a szívünkkel, és be is jelentkezik automatikusan az orvosnál. Ennek köszönhetően pedig kényelmesebbé és biztonságosabbá válhat az életünk. Rakoncza Zsolt emellett megemlítette a hálózatba kötött valóság fogalmát. Kifejtette, hogy azt látják a kutatási eredményekből, hogy a fizikai mindennapjainkba egy új sík jelenik meg, ez pedig a virtuális és a kiterjesztett valóság. Ez hatással lesz a munka mellett a vásárlási döntés meghozatalára, tehát jelentősen átalakítja a fogyasztói szokásokat. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők meg vannak győződve arról, hogy a fizikai valójukban is létező robotok a család részévé válnak. A Dell kutatói tehát azt szűrték le, hogy a befolyásos döntéshozók úgy látják, hogy már a közeljövőben ott fog állni Mikrobi vagy Robot Regina a háztartásokban. Ők segítenek majd bevásárolni, takarítani, de akár játszhatunk is majd velük, ha minden így alakul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés