Csökkenti switcheinek fogyasztását a D-Link

Az utóbbi években szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap az energia hatékony felhasználása és a környezetvédelem az informatikában is. Elsősorban persze a nagyobb fogyasztású komponensek, számítógépek, adatközpontok, illetve a hozzájuk kapcsolódó tápellátó és hűtőrendszerek energiaigényével foglalkoznak, a hozzájuk képest kis fogyasztású hálózati eszközökről, pláne az otthoni és kisirodai modellekről keveset hallani. Pedig a világszerte nagyon nagy számban használt hálózati eszközök jelentős része folyamatosan vagy a nap nagy részében üzemel, így a darabonkénti fogyasztás kis visszafogása globális szinten már komoly megtakarítást jelent. Tudják ezt természetesen a fejlesztők is, ezért kidolgozás alatt van például egy olyan szabvány, amely később az Ethernet hálózatok energiafelvételét segít redukálni.

A D-Link most egy olyan ötlettel állt elő, amely nem igényel semmiféle új protokollt, kompatibilis minden meglévő rézalapú 10/100/1000 Mbps-os Ethernet eszközzel. A Green Ethernet megoldás egyik módszere, hogy ha nem érzékel aktivitást egy porton – a hozzá csatlakozó készülék ki van kapcsolva –, akkor az adott portot készenléti állapotba helyezi. A másik azon a meggondoláson alapul, hogy az Ethernet eszközök a jeltovábbításnál a 100 méteres maximális kábelhosszat veszik alapul, holott az átlagos otthoni, kisirodai felhasználó általában csak 5–10 méteres kábeleket használ. A Green Ethernet ezért először felméri a kábel hosszát, és ehhez igazítja a jelerősséget. A két módszer hatása az energiafelvétel csökkenésére természetesen nagyban függ az adott hálózattól, a rajta bonyolított forgalomtól, de a gyártó szerint több tíz százaléknyi megtakarítás is elérhető. Ezenkívül mérséklődik a hőkibocsátás, növekedhet az élettartam is – akárhogy is, a tényleges haszon mellett nem elhanyagolható a Green Ethernet üzenete sem.

A D-Link elsőként kisebb Gigabit Ethernet switcheinél vezeti be a Green Ethernet technológiát. Októberben kerülnek az európai piacra a csomagolásukban, kinézetükben is megkülönböztetett DGS-1005D, DGS-1008D, DGS-1016D és DGS-1024D kapcsolók, 2008-ban pedig kiterjesztik a nagyobb Smart switchekre, illetve a menedzselhető xStack termékcsaládra is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés