Computex 2022: 500 Hz-es monitorral menőzött az NVIDIA

Az ASUS partnereként fejlesztett kijelző mellett a vállalat egy vizezett A100-at is bemutatott.

Az NVIDIA az idei Computexen nagyrészt megismételte a márciusi GTC-n elhangzottakat, kiemelve persze azt, hogy a korábbi céldátumok nem változtak az elmúlt hetekben, így továbbra is minden a terv szerint halad. Ezen túlmenően az előző év végén bemutatott AGX Orin és Jetson AGX Orin általánosan elérhető státuszba került, így mostantól kvázi mindenki rendelheti ezeket.

Az új hardverek tekintetében a vállalat előállt a PCI Express 4.0-s interfészbe helyezhető, 80 GB-os A100 vizezett verziójával. A dizájn tekintetében ez nagyon hasonló az előző évben bemutatott passzív hűtésű modellhez, és a vállalat szerint 300 wattos konfiguráció mellett ugyanarra is képesek – feltételezve a megfelelő hőelvezetést.


[+]

A fentiek alapján felmerül a kérdés, hogy változatlan tempó mellett mi értelme van a vízhűtésre való felkészítésnek. Nos, ez a kis szerverek esetében nem biztos, hogy lényeges, de számításba kell venni, hogy egy nagy rendszernél magának a szervert tartalmazó létesítménynek is van hűtési igénye, és ez már önmagában energiafelhasználást igényel. Az NVIDIA és az adatközpontok tervezésével foglalkozó Equinix, különböző tesztek alapján arra jutott, hogy a nagyobb szervereknél, magának a létesítménynek a megfelelő hűtése a vízhűtéses konfigurációk esetében 28%-kal kevesebb energiát igényel a léghűtéses kialakításhoz viszonyítva. Tehát magának a kiépített rendszernek a költségeit csökkenteni lehet egy vízközpontú konfigurációval. Erre kínál alternatívát az NVIDIA a meglévő hardver vízhűtéses verziójával.

Újdonság itt abból a szempontból nincs, hogy ha a meglévő A100-at vízzel akarta hűteni egy megrendelő, akkor nyilván meg tudták oldani, hiszen a hardver megvásárlása után rendeltek hozzá egyedi hűtőblokkokat, és egyenként felszerelték rá ezeket. A probléma itt igazából az, hogy ez a munkamenet rendkívül körülményes volt, sokkal kényelmesebb, ha az NVIDIA gyárilag szállít ilyen változatot.


[+]

A játékosok szempontjából a vállalat nagy dobása egy ASUS-szal közösen fejlesztett ROG Swift monitor prezentálása volt, amely a világ első 500 Hz-es, G-Sync technológiát támogató megoldása, ráadásul biztosítja még a Reflex Analyzert is. A szóban forgó kijelző 24 hüvelykes TN panelt használ és elsősorban az eSport piacát célozza meg. Az újdonság főbb paramétereit, illetve az árát majd az ASUS később közölni fogja.

A játékok tekintetében a vállalat bejelentette még, hogy a Hitman 3 hamarosan érkező frissítése, illetve az F1 2022 támogatni fogja a DLSS eljárást, ezen belül is ennek második generációs verzióját.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés