Computex 2022: 500 Hz-es monitorral menőzött az NVIDIA

Az ASUS partnereként fejlesztett kijelző mellett a vállalat egy vizezett A100-at is bemutatott.

Az NVIDIA az idei Computexen nagyrészt megismételte a márciusi GTC-n elhangzottakat, kiemelve persze azt, hogy a korábbi céldátumok nem változtak az elmúlt hetekben, így továbbra is minden a terv szerint halad. Ezen túlmenően az előző év végén bemutatott AGX Orin és Jetson AGX Orin általánosan elérhető státuszba került, így mostantól kvázi mindenki rendelheti ezeket.

Hirdetés

Az új hardverek tekintetében a vállalat előállt a PCI Express 4.0-s interfészbe helyezhető, 80 GB-os A100 vizezett verziójával. A dizájn tekintetében ez nagyon hasonló az előző évben bemutatott passzív hűtésű modellhez, és a vállalat szerint 300 wattos konfiguráció mellett ugyanarra is képesek – feltételezve a megfelelő hőelvezetést.


[+]

A fentiek alapján felmerül a kérdés, hogy változatlan tempó mellett mi értelme van a vízhűtésre való felkészítésnek. Nos, ez a kis szerverek esetében nem biztos, hogy lényeges, de számításba kell venni, hogy egy nagy rendszernél magának a szervert tartalmazó létesítménynek is van hűtési igénye, és ez már önmagában energiafelhasználást igényel. Az NVIDIA és az adatközpontok tervezésével foglalkozó Equinix, különböző tesztek alapján arra jutott, hogy a nagyobb szervereknél, magának a létesítménynek a megfelelő hűtése a vízhűtéses konfigurációk esetében 28%-kal kevesebb energiát igényel a léghűtéses kialakításhoz viszonyítva. Tehát magának a kiépített rendszernek a költségeit csökkenteni lehet egy vízközpontú konfigurációval. Erre kínál alternatívát az NVIDIA a meglévő hardver vízhűtéses verziójával.

Újdonság itt abból a szempontból nincs, hogy ha a meglévő A100-at vízzel akarta hűteni egy megrendelő, akkor nyilván meg tudták oldani, hiszen a hardver megvásárlása után rendeltek hozzá egyedi hűtőblokkokat, és egyenként felszerelték rá ezeket. A probléma itt igazából az, hogy ez a munkamenet rendkívül körülményes volt, sokkal kényelmesebb, ha az NVIDIA gyárilag szállít ilyen változatot.


[+]

A játékosok szempontjából a vállalat nagy dobása egy ASUS-szal közösen fejlesztett ROG Swift monitor prezentálása volt, amely a világ első 500 Hz-es, G-Sync technológiát támogató megoldása, ráadásul biztosítja még a Reflex Analyzert is. A szóban forgó kijelző 24 hüvelykes TN panelt használ és elsősorban az eSport piacát célozza meg. Az újdonság főbb paramétereit, illetve az árát majd az ASUS később közölni fogja.

A játékok tekintetében a vállalat bejelentette még, hogy a Hitman 3 hamarosan érkező frissítése, illetve az F1 2022 támogatni fogja a DLSS eljárást, ezen belül is ennek második generációs verzióját.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés