Hirdetés

Computex 2015: "nagyképű" monitordömping ASUS-módra

A tegnapi nagy ASUS sajtótájékoztató, a Zensation keretében is mutatott be monitorokat a vállalat, de azt a fülest kaptunk ott és akkor, hogy a ma már látogatható standon további újdonságok kerülnek ki a polcokra, ezért inkább megvártuk ezeket, hogy egyben adjunk számot e terület újdonságairól. Persze akad egy-két modell ezek között, amelyekről már számot adtunk valamilyen formában.

A vállalat egyik legnagyobb büszkesége az új PA329Q modell, ami 32"-en 4K-s felbontást jelenít meg 100% Adobe RGB és 100% sRGB színtér támogatással, mindezt megfejelve hardveres kalibrációs képességgel. A házon belül a grafikus munkára szánt ProArt sorozat tagjaként a kijelző megkapta a minden irányban állítható állványt és a gyári kalibrációt, mely utóbbi DeltaE<2 színhűséget ígér. Kalibrátor viszont nem jár hozzá, de bármilyen X-Rite vagy Datacolor termékkel kompatibilis, amit akár a beépített USB 3.0-s HUB egyik aljzatára is ráköthetünk. Apropó csatlakozók, a DisplayPort és mini DisplayPort 1.2 mellett HDMI 1.4-es és 2.0-s csatlakozók is kerültek rá.


[+]

Nem ez volt az egyetlen professzionális monitor a kínálatban, ugyanis a PB328QT is ebbe a sorba tartozik, de valamivel kisebb képátlóval (27") és WQHD felbontással. A széles betekintési szöget kínáló panel 1,0737 milliárd szín megjelenítésére képes, színtérfedettsége pedig 100% sRGB, amit Technicolor tanúsítvánnyal fejel meg. A viszonylag vékony kávájú modell minden irányban állítható, vannak rajta USB 3.0-s portok, és többféle bemenet (DisplayPort, HDMI, DVI, D-Sub), illetve a beépített hangszóró is fellelhető benne.


[+]

27"-es kijelzőkből egyébként nem volt hiány, a ROG Switft PG279Q-ról például már tegnap számot adtunk, de most új 4K-s is felbukkant a kínálatban. A sajtó utáni bemutató alkalmával egy 27"-es 4K-s modell is előkerült, de erről semmilyen információt nem szolgáltattak. Nem úgy, mint a Designo 4K Frameless monitorról, ami virtuálisan keret nélküli 27"-es, széles betekintési szöget kínáló panelen jeleníti meg az említett felbontást – villogásmentes háttérvilágítással. A sorozatnak megfelelően megkapta a dizájnos külsőt a gyűrűs talppal és a Bang&Olufsen hangszórókkal, illetve újdonság gyanánt egy Qi vezeték nélküli töltőt is integráltak a talpába, amit nyilván azok fognak értékelni, akik rendelkeznek Qi-képes mobil eszközzel.


[+]

Szintén ebben a méretkategóriában játszanak a gyártó FreeSync emblémás kijelzői, az MG279Q és az MG278Q. Mindkettő 27"-es képátlón jelenít meg 2560x1440 képpontot, frissítésük egyaránt 144 Hz, maximális fénysűrűségük pedig 350 cd/m²-nél tetőzik, de míg az MG278Q egy ezredmásodperces válaszidejű TN+film panelt használ, addig az MG279Q széles betekintési szöget és 4 ezredmásodpercet ígérő AHVA (~IPS) panelt kapott. A két kijelző felépítését tekintve is nagyon hasonló, így például minden irányban állítható állványt, ötirányú OSD joystickot és VESA falikonzol opciót kaptak. A bemenetek terén van némi eltérés, de a DisplayPort 1.2 megléte mindkettőnél alap, akárcsak az USB 3.0-s portok.

ASUS MG278Q és MG279Q ASUS MG278Q és MG279Q
ASUS MG278Q és MG279Q [+]

Végül a tegnapi ROG Curved után még egy hajlított, avagy íves monitor is előkerült. A 34"-es, 3440x1440 képpont megjelenítésre alkalmas LX341-nél a Designo sorozathoz hasonlóan a külső megjelenésre gyúrtak, így mutatós külsőt és X-lábat kapott, illetve jár hozzá a Bang&Olufsen hangszóró is. Azért persze a panel sem rossz, hiszen széles betekintési szög mellé vibrálásmentes háttérvilágítás is jár, ami legfeljebb 300 cd/m²-ig csavarható fel, a válaszidő pedig 6 ezredmásodperc.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés