Comdex: új Intel Xeon processzorok, új chipkészletek

Hirdetés

[Mmd] SANTA CLARA, Kalifornia, 2002. november 18. – Egy sor új, az Intel Xeon processzorcsaládba tartozó terméket mutatott be az Intel Corporation: új processzorokat, lapkakészleteket és platformokat Intel alapú szerverekhez és munkaállomásokhoz. A mai termékbemutatóval a cég eddigi legnagyobb vállalati termékkibocsátása vette kezdetét – hét évvel azután, hogy az Intel leszállította első, többprocesszoros rendszerekben is használható lapkáját 1995 novemberében.

Számos újítással örvendeztette meg az Intel a munkaállomás-piacot is: speciális grafikai és kapcsolódási funkciókkal, a gyorsabb memóriák kezelésével, és a munkaállomás-alkalmazások és többfeladatos környezetek teljesítményét növelő Hyper-Threading technológiával.

„Az Intel következetesen fektetett be és újított, még a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet közepette is” – jelentette ki Richard Dracott, az Intel Enterprise Platforms csoportjának igazgatója. „Ennek eredményeképpen iparágvezető vállalati termékek kiemelkedő sorát mutathatjuk be, amelyek nagyobb teljesítményt, innovációt és kiemelkedő értéket kínálnak a 2003-as és későbbi informatikai beruházások számára. Az Intel Xeon processzortermékek mai bemutatásával reméljük, valóra váltjuk az elemzők várakozását, hogy 2003-ban először az Intel alapú szerverekből nagyobb bevétel származik, mint a RISC alapú szerverekből.”

Az Intel négy új (az iparágvezető 0,13 mikronos gyártási technológiával készült), kétprocesszoros szerverekhez és munkaállomásokhoz szánt, maximum 2,8 gigahertzes és 512 KB integrált cache-sel (gyorsító tár) felszerelt Intel Xeon processzor szállítását kezdte meg. Az új processzorok támogatják a gyorsabb, 533 megahertzes – a processzor és a lapkakészlet közötti fizikai kapcsolatot biztosító – FSB-t is.

Ezenfelül három új lapkakészletet indított útjára ma az Intel. Az új processzorokkal és a gyorsabb rendszersínnel együtt használva a kétprocesszoros szerverekhez szánt Intel E7501 lapkakészlettel több mint 25 százalékos teljesítményjavulás érhető el. Ez a platform optimális a különféle beágyazott megoldásokhoz is, ahol a különféle kommunikációs megoldások – például a terheléselosztás, a hálózati biztonság, a forgalomfelügyelet, az IP-s hangtovábbítás vagy a webgyorsítás nagyobb I/O átviteli kapacitást és memóriateljesítményt igényel.

Az Intel E7505 lapkakészlet, korábbi kódnevén „Placer”, szintén kétprocesszoros, Intel Xeon processzort használó munkaállomásokhoz való, az Intel E7205 lapkakészlet (korábban „Granite Bay”) pedig egyprocesszoros, belépő szintű, Intel Pentium® 4-re épülő munkaállomásokhoz.
Mindkét munkaállomás-lapkakészlet kezeli az USB 2.0-át, és a grafikát igénylő alkalmazások érdekében az Inteltől elsőként az AGP 4x-nél kétszer nagyobb sávszélességet biztosító 8-szoros sebességű AGP-t is. Az Intel AGP 8X grafikus illesztője közvetlenül a lapkakészlet memóriavezérlő hubjába van beépítve, így kiküszöböli a külön grafikus vezérlő használatából származó késleltetéseket.

Mindhárom lapkakészlet támogatja a kétcsatornás DDR-memóriákat, az Intel E7501 és E7505 lapkakészletek pedig kezelik a 64 bites PCI/PCI-X-et is a nagy sávszélesség I/O kapcsolatok érdekében.

Az Intel továbbá bejelentett öt új, az új processzorokra és lapkakészletekre épülő szerverplatformot, amelyekre építve gyorsan piacra dobhatók az új szerverrendszerek. A platformok támogatják a legmodernebb technológiai megoldásokat: két Intel® PRO/1000 MT szerverhálózati kapcsolat, beépített soros ATA, Ultra320 SCSI, AGP 8x és Intel® Server Management version 5.5 található bennük. A szerverplatformok szállítása két héten belül megkezdődik.

A mai bejelentés egy igen sűrű novemberi hónap csúcsát jelenti az Intel számára: a cég korábban bemutatott az Intel® Itanium® 2 processzorokon futó új szoftvereket és új, nagyméretű gyorsító tárral felszerelt, max. 2 gigahertzes Intel® Xeon™ MP processzorokat (négy- és többprocesszoros szerverekhez).

A 2,8, 2,6, 2,4 és 2 gigaherztes, 533 megahertzes FSB-vel működő Intel Xeon processzorok javasolt listaára rendre 455, 337, 234 és 198 dollár, 1000 darabos tételek rendelése esetén. Az Intel E7501 lapkakészlet egy PCI/PCI-X vezérlőhubbal kétprocesszoros szerverekhez, az Intel E7505 egy PCI/PCI-X vezérlőhubbal kétprocesszoros munkaállomásokhoz, valamint az Intel E7205 belépő szintű munkaállomásokhoz 92, 100 és 57 dolláros listaárakon lesz kapható, szintén 1000 darabos rendelés esetén. Az Intel várakozásai szerint az OEM-gyártók és az értékesítési csatorna disztribútorai a közelgő hetekben már szállíthatnak az új termékekre épülő rendszereket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés