CES: Vigyázat, mérgező!

Toxic – azaz mérgező. Ez a felirat olvasható a videokártyákat és alaplapokat gyártó Sapphire legújabb termékcsaládjának dobozain, illetve az ebbe a szériába tartozó VGA-kártyák hűtőbordáján. Az ugyan nem teljesen világos, hogy a cég által kikevert „méreg” milyen hatásokkal bír, de alighanem lehet valami köze a hideghez, hiszen a Toxic sorozatba tartozó videokártyák mind szakítanak az ATI referencia hűtési megoldásával, és egy jóval hatékonyabb – esetenként az eredetinél sokkal halkabb – aktív hűtéssel felszerelve kerülnek le a futószalagról. A The Inquirer munkatársai a Las Vegas-i CES alkalmával a Sapphire standján rátaláltak a cég legújabb Toxic modelljére, a Radeon X700 Pro Toxicra, amely állítólag nem is Radeon X700 Pro.


Forrás: The Inquirer

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy az ATI új piacpolitikája alapján hamarosan eltűnhetnek a boltok polcairól az X700 sorozatú videokártyák leggyorsabb példányai, az X700 XT típusjelzésű modellek. A kanadai cégnek azonban akadhatnak olyan RV410-es GPU-i raktáron, amelyek hibátlanul üzemelnek az „XT” szinten, azaz 475 MHz-en. A Sapphire Radeon X700 Pro Toxic szempontjából ez mindössze azért érdekes, mert a hírek szerint típusjelzése ellenére ilyen GPU került a szóban forgó videokártyára is, ráadásul a processzor társaságában 1,6 ns-os memóriachipek dolgoznak, melyek órajele megegyezik a referencia X700 XT kártyákon található példányokkal.

Mindezek mellett az új kártya legfőbb vívmánya a képen jól látható hatalmas aktív hűtő, melyhez hasonlóhoz volt már szerencsénk más gyártók kínálatában, ennélfogva tudjuk, hogy ez a hűtési megoldás az X700 XT kártyákon alkalmazott gyári referenciahűtőhöz képest (amit szintén volt módunk hallani működés közben) jóval halkabban, mindamellett hatékonyabban dolgozik.

A termék piaci sikerét mindazonáltal jelentős mértékben befolyásolja, hogy képes-e a Sapphire olyan nyomott áron szállítani a Radeon X700 Pro Toxicot, hogy eséllyel versenybe szállhasson vele a középkategória jelenlegi ár/teljesítmény bajnokával, az NVIDIA GeForce 6600-zal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés