Célzottan erősíti legfontosabb márkaneveit az Intel

Hirdetés

Kudarc volt a Viiv és vPro márkák bevezetésére tett kísérlet, ezért az Intel jövőre változtat termékei marketingjén – írja a CNET News.com. Kiderült ugyanis, hogy a Paul Otellini vezérigazgató által két évvel ezelőtti beiktatásakor meghirdetett program – amely a Centrino platform sikerreceptjét próbálta meg alkalmazni más termékkategóriákra – végrehajtása nehezebb, mint gondolták. Bár a szórakoztatóelektronikai platformot jelölő Viiv és a vállalati PC-khez kitalált vPro nevek megmaradnak, az új marketingprogram középpontjába a Core márkanév kerül. A szaklap által megkérdezett szakértő, Stephen Baker, az NPD Group elemzője szerint nem véletlen, hogy a vállalat ismét a processzoraira építi imázsát. „Időről időre kigondolják, hogy majd leválasztják magukat a hardverről. De az ilyen esetek emlékeztetik őket arra, hogy ők mégiscsak egy processzorgyártó cég” – mondta.

A 2003-ban bevezetett Centrino márka esetében – amely mobilprocesszor, lapkakészlet és vezeték nélküli hálózati vezérlő együttesét takarja – a vállalatnak sikerült meglovagolnia a notebookpiac gyors fellendülését. A márkához társított marketingprogramnak is köszönhetően a gyártók idővel mindhárom komponenst az Inteltől vették, a vásárlók fejében pedig a Wi-Fi-s noteszgép összekapcsolódott a névvel.

Ezt a receptet próbálta meg alkalmazni a Viiv és a vPro esetében is Eric Kim, a Samsungtól 2004-ben leigazolt marketingguru, aki levezényelte a vállalat 35 éves logójának és szlogenjének cseréjét. A változtatás nélkül átemelt recept azonban itt nem működött. A vásárlók nem értették, hogy mit takar a Viiv, a szakma és a sajtó pedig csak nevetett az új márkanéven. „Meg fog halni, de nem fog hiányozni. Szerintem senki sem veszi majd észre, hogy eltűnt” – mondja lesajnálóan Baker.

Az Intel persze nem tervezi eltemetni a márkát – egyelőre. Úgy döntöttek viszont, hogy a hordozható gépeknél a Centrino, minden más szegmensben a Core lesz a meghatározó brand. „Arra jutottunk, hogy jobb, ha kevesebb márkánk van, de azokat olyan erőssé tesszük, amennyire csak lehet” – állítják. Ennek megfelelően a szórakoztató PC-kre jövőre már a „Core 2 with Viiv” feliratú matrica kerül majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés