Új márkát teremt az Intel az üzleti PC-k piacán

Az Intel bejelentette üzleti felhasználóknak szánt új platformját, amely a Core mikroarchitektúrára épülő új processzorok bevezetése után, az év második felétől lesz kapható. A gyártó (Stable Image Platform Program néven is ismert) Business Platform Programján belül korábban is kínált olyan termékcsomagokat, melyek hosszabb időre biztosított állandóságukkal, a meghajtóprogramok és más segédszoftverek egységességével főként nagyobb gépparkkal rendelkező vállalatoknál könnyítették meg jelentős mértékben a telepítési, karbantartási feladatokat. Az új, vPro névre keresztelt platform átemeli ezt a jellemzőt, de további, specifikus szolgáltatásokat is nyújt majd.

Akárcsak a notebookok szegmensében megismert Centrino, illetve az otthoni multimédiás PC-k alapját képező Viiv platform, a vPro márkanév is előfeltételezi bizonyos alkatrészek és funkciók meglétét. A vállalatok igényeihez alkalmazkodva egy Core-alapú kétmagos processzor kell, hogy a gépbe kerüljön, amelynél a teljesítmény szempontján túl fontos a kis fogyasztás is, hiszen így annál inkább csökkenthető a villanyszámla összege, minél több számítógéppel rendelkezik egy cég, s nem mellesleg a könnyebb hűthetőség kedvez a kisméretű PC-k építésének is.

A CPU már támogatni fogja a virtualizációt (VT), a chipsetbe pedig beépítik az Intel Active Management Technology (IAMT) második verzióját. E két technológia hardveres megvalósítása a menedzsment szempontjából különösen fontos, hiszen az IAMT révén akár úgy is lehet leltározni, vizsgálni és javítani a PC-ket, hogy kikapcsolt állapotban vannak, összeomlott az operációs rendszerük, netán elromlott a merevlemezük. Segítségével egy vírusfertőzött számítógép is izolálható, mielőtt a hálózaton keresztül kárt tehetne, ám arról is értesíthető a rendszergazda, ha a vírust már eltávolították. A virtualizáció több felhasználással kecsegtet, ezek egyike, hogy a PC-n kialakíthatnak egy különálló, a rendszergazdai feladatok elvégzésére szánt környezetet, amely védve van a felhasználók felől, egyúttal módot ad arra, hogy bizonyos karbantartási műveleteket a munka akadályozása nélkül hajtsanak végre.

A grafikus vezérlőt az Intel a chipsetbe integrálja, ígérete szerint kellő teljesítményt fog nyújtani a Windows Vista új grafikus felületének megjelenítéséhez is. A vPro tehát a processzor, a lapkakészlet, a hálózati vezérlő, valamint bizonyos szoftverelemek együttese, amely máris számos nagy hardvergyártó és szoftverfejlesztő támogatását élvezi – és aligha kétséges, hogy az Intel a piaci bevezetést költséges reklámkampánnyal is ki fogja egészíteni.

A versenytársak közül az AMD és az NVIDIA is meghirdette a maga Stable Image programját, melyben ugyancsak hosszabb időre garantálják a rendszerkomponensek és meghajtóprogramjaik egységességét. A vPróhoz hasonlóan hamarosan az AMD processzorai esetében is elérhetővé válik a virtualizáció, ilyen sokrétű távmenedzsmentre azonban eddig éppen a desktop PC-k esetében nem láthattunk általánosan elterjedt megoldást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés