CeBIT 2012: az AFOX vékonyan tálalja a Radeon HD 7850-et

Az AMD nemrég mutatta be a Pitcairn cGPU-ra épülő Radeon HD 7850-es VGA-t, melyre számos partner épített már egyedi termékeket. Az újdonságra egyöntetűen jellemző, hogy mindegyik megoldás igényel legalább egy extra bővítőhelyet, ami ugyan nem baj, de lehet, hogy egyes vásárlók számára ez már kizáró tényező. Az AFOX kihasználva a termék viszonylag alacsony fogyasztását elkészített egy klasszikus hűtővel szerelt Radeon HD 7850-et, mely a lehető legvékonyabb formában kínálja a Pitcairn cGPU új generációs képességeit.

AFOX Radeon HD 7850 AFOX Radeon HD 7850
AFOX Radeon HD 7850 (forrás: VR-Zone) [+]

Az AFOX termékén található lapka 1024 darab aktív shader részelemet kínál 64 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna mellett. A magórajelet a gyártó 860 MHz-ről 900 MHz-re emelte, ami kisebb gyári tuningnak számít, ám a 256 bites buszra kapcsolódó GDDR5 szabványú fedélzeti tár már butítást szenvedett el a referenciaparaméterekhez képest. Erre minden bizonnyal a memórialapkák fogyasztása miatt volt szükség. A VRAM kapacitása az AMD 2 GB-os ajánlásához képest 1 GB-ra csökkent, emellett a chipek effektív memória-órajele 4,5 GHz lesz, szemben a 4,8 GHz-es referenciaértékkel. A szolgáltatások szempontjából a vékonyítással semmilyen kompromisszumot nem kell kötni, sőt a memóriára vonatkozó változások még a fogyasztást is mérsékelték.

Az AFOX újdonságának hátlapja egy dual-link DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, valamint egy mini és egy normál méretű DisplayPort 1.2 HBR2 kimenetet kínál, és az új kártya hat monitort is képes kezelni a kijelzőkhöz rendelt nyolccsatornás hangfolyamokkal együtt. Sajnos a megjelenésről, illetve az árcéduláról nincs információ, de jó látni, hogy gyártók próbálják maradéktalanul kielégíteni az igényeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés