Semmi jel nem utal arra, hogy csúszna a Cascade Lake-X megjelenése

A WCCFtech szerint ugyanakkor az Intel inkább megvárja a harmadik generációs Ryzen Threadripperek rajtját.

Az Intel nagyjából egy hónapja jelentette be az új HEDT platfomját, amelynek alapját a Cascade Lake-X kódnevű processzorok adják. A WCCFtech azonban nemrég közölt egy írást, amelyben a termék startjának csúszásáról írnak, és ezt a közelgő, harmadik generációs Ryzen Threadripperekkel magyarázzák.

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az Intel a start szempontjából hivatalosan csak a novemberi hónapot jelölte meg, vagyis nem mondtak konkrét dátumot. Ilyen szempontból, még ha november utolsó napján lesz a rajt, akkor sem beszélhetünk csúszásról, ugyanakkor utánakérdeztünk az Intel OEM partnereinél, hogy történt-e az októberi bejelentés óta valami nem várt esemény. A válaszok alapján egyelőre nem úgy néz ki, mintha csúszna a fejlesztés. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy konkrét dátum azért nincs, mert az Intel már szállítja a processzorokat a gyártók számára, és az egyes érintettek novemberben már bejelenthetik a Cascade Lake-X modelleket használó teljes konfigurációikat, illetve ezek szállítását is megkezdhetik. Úgy néz ki tehát, hogy az elsődleges tényező az OEM igények kiszolgálása, a dobozos termékek vannak háttérbe szorítva, de állítólag ezek is elérhetők lesznek novemberben, amelynél többet az Intel sosem ígért. Mindez ráadásul hetek óta nem változott, vagyis nem látszik, hogy valamiféle utólagos probléma miatt belenyúlt volna a rajtba a Santa Clara-i óriáscég.

Az sem feltétlenül logikus, hogy a Cascade Lake-X kódnevű Core modellek esetében lényeges lenne az AMD, harmadik generációs Ryzen Threadripper sorozatának árazása, ugyanis az Intel csúcsmodelljének teljesítménye nagyjából az új Ryzen Threadripperel belépőszintű modelljeinél tanyázik, vagyis nem igazán beszélhetünk egymást nagyon átfedő szériákról. Persze a HEDT-piacra jön mindkét platform, de tekintve azt, hogy az AMD a mainstream sorozat csúcsának számító, 16-magos Ryzen 9 3950X-et 749 dollárra árazta, egészen valószínűtlen, hogy az Intel 18-magos modelljének egy 1000 dolláros 48- vagy 64-magos Ryzen Threadripperrel kellene szembenéznie. Erre az árszintre maximum egy 24-magos verzió jöhet, a 32 vagy több maggal rendelkező Ryzen Threadripperek ellen pedig amúgy sincs esélye a Cascade Lake-X-nek, tehát ezek nyugodtan kaphatnak 1500 dollár fölötti árcédulát, különösebben nem fogják zavarni a 979 dolláros listaáron bejelentett Core i9-10980XE-t.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés