Börtönbe csempészett PC-k

Érdekes esetre derült fény az amerikai Marion Correctional Institute nevű büntetés-végrehajtási intézetnél: két fogvatartottnak sikerült két komplett PC összerakásához szükséges alkatrészt bejuttatni az intézetbe, majd ezekből működő számítógépet építeni, amikkel még a helyi hálózatot is feltörték.

Mindez még 2015-ben történt, de csak most került nyilvánosságra. A két elítélt a PC-ket az egyik terem álmennyezete fölé rejtette el, és egy másik, a hálózaton található számítógép azonosítóit ellopva csatlakoztak a helyi rendszerhez. Lebukásukat az okozta, hogy a megszemélyesített számítógép felhasználója szerződéses munkatárs volt, aki péntekenten nem dolgozott, így a rendszergazdáknak feltűnt, amikor több esetben pont pénteken kaptak üzenetet arról, hogy az adott PC átlépte a számára a hónapban engedélyezett forgalmi keretet. Ezek után a hálózati szegmensre leszűkítve a keresést, egyszerűen a kábelcsatornát követve jutottak el a két „börtön-PC-hez”. A két rossz útra tért számítógépes szakember nem csak pornóletöltésre, drogok és robbanóanyagok előállításával foglalkozó dokumentumok beszerzésére használta a gépet, hanem egy másik elítéltnek kiadva magukat hitelkártya-csalást is elkövettek.


(forrás: TripWire) [+]

Az Ohio állam büntetés-végrehajtási intézeteiért felelős főfelügyelő, Randall J. Meyer úgy nyilatkozott, hogy nemcsak az lepte meg, hogy az elítéltek képesek voltak a hálózatot feltörni, hanem hogy egyáltalán a számítógépeket össze tudták szerelni. „Ez azt jelenti, hogy minden gond nélkül le-fel sétálhattak a komponensekkel a cellájukat és a közösségi termet elválasztó 3-400 méternyi távolságon, anélkül, hogy bárki megállította volna őket.”

Hirdetés