A BlueStacks megoldja az androidos alkalmazások futtatását Windowson

Kétségtelen tény, hogy minden IT részleget beszámítva a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer, és a legtöbb alkalmazás is erre készül, de számtalan program érhető már el a Google Androidra is. Az utóbbi rendszer elsősorban a mobil termékek szegmensében elterjedt, ahol kivételesen a Microsoft számára eddig nem termett túl sok babér. Ez sajnos az ide készülő windowsos alkalmazások fejlesztését is visszaveti, ami nem előnyös egy-egy termék eladásánál. A BlueStacks azonban kifejlesztett egy olyan lejátszó programot, mely Windows 7 operációs rendszeren futtatja az androidos alkalmazásokat.

Az alfa verziójú program ingyenes és bármilyen PC-re települ, melyen valamilyen Windows 7 operációs rendszer van. A fejlesztők elmondása szerint készül a Mac verzió, és a Windows XP is támogatott lesz. A rendszer gyakorlatilag egyfajta virtuális gépet kreál, továbbá több területen emulálással dolgozik, így a gyengébb masinákon nem biztos, hogy kielégítő lesz a sebesség, de a készülő végleges programkód tovább optimalizál ezen, így ebből a szempontból csak később lehet konklúziót levonni. A BlueStacks App Player ingyenes verziója 10 beépített programmal érkezik, és további 26 alkalmazás telepíthető rá. Készül azonban egy Pro változat is, mely minden bizonnyal fizetős lesz, de a 10 darab alapprogram mellett végtelen számú alkalmazást kezel majd. A két programverzió között egyelőre úgy néz ki, hogy más különbség nem lesz, de ez a tervezett végleges lejátszók megjelenéséig változhat.

A BlueStacks felkeltette a piac figyelmét is, és az AMD, valamint a Citrix, illetve számos meg nem nevezett befektető összesen 14 millió dollárral segíti a fejlesztőket a további sikerek reményében. Rosen Sharma, a BlueStacks elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az AMD Fusion Fund partnerprogramjával kötött szerződés segít a program fejlesztésében, illetve a terméket szélesebb körben is meg tudják ismertetni a világgal. Természetesen az üzlet az AMD számára is előnyös, hiszen mára már nem kérdés, hogy a vállalat a tabletpiacon az érkező Windows 8-cal képzeli el a jövőt, de az androidos alkalmazások mennyiségét már figyelembe kell venni. A BlueStacks App Player segítségével lényegében Android nélkül is megoldható ezek futtatása. Manju Hegde, az AMD Fusion Experience Program vezetője elmondta, hogy a Fusion termékcsaládba tartozó APU-k kiemelt optimalizálásban részesülnek a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. Ez persze nem zárja ki a többi terméken való működést sem, vagyis a BlueStacks App Player futtatásához nem követelmény egy AMD által fejlesztett platform. Természetesen meg kell jegyezni, hogy az androidos alkalmazásokat elsősorban érintőképernyős felületre fejlesztik, így technikailag ugyan bármilyen PC-n lehetséges a futtatás, de az élmény érintőképernyős vezérlés mellett lesz meggyőző, vagyis elsősorban tablet PC-n ajánlott a BlueStacks lehetőségeivel élni.

Arról egyelőre nincs pontos adat, hogy a végleges BlueStacks App Player mikor készül el, de a hírek szerint a Windows 8 megjelenése van megcélozva. A program béta verziója idén biztos nem lesz már kész, de a következő év első felében elérhető lesz. Az alfa verziójú ingyenes változatból már most is letölthető a Windows 7 operációs rendszerre írt megoldás. A vállalat persze az alfa kódból kifolyólag még nem garantálja a hibátlan működést minden egyes programra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés