Beneveznek a RISC-V-ba az oroszok

Rostec a többi államilag támogatott alternatíva mellé érkezik, de nem kiváltja, hanem kiegészíti azokat.

Hirdetés

A Vedomosti.ru friss riportja szerint a Rostec néven ismert, orosz állam által támogatott vállalat, RISC-V architektúrára épülő processzorok tervezésébe vágja fejszéjét. Ehhez a Yadro és a Syntacore segítségét veszik igénybe, előbbi a szerverpiacon mozog otthonosan, míg utóbbi chipdizájnokat tervez. Ráadásul a Syntacore számára a RISC-V nem is ismeretlen, hiszen már rendelkeznek saját tervezésű, 64 bites processzormaggal az említett ISA-ra vonatkozóan, ami relatíve nagy teljesítményű megoldásnak számít, a beágyazott rendszerekbe szánt RISC-V magokhoz viszonyítva mindenképpen.

A Rostec projektje 27,8 milliárd rubelt emészt majd fel összességében, amely nagyjából megfelel 370 millió amerikai dollárnak. Ennek kétharmadát Rostec és leányvállalatai biztosítják, egyharmadát pedig az orosz állam. Az egész eredménye elvileg egy olyan nyolcmagos RISC-V processzor lesz, amely 2 GHz-es órajelen képes működni, és valamelyik bérgyártó 12 nm-es node-ján készülhet. A szóban forgó hardver 2025-re lehet működőképes, és bizonyos orosz minisztériumokban fogják elsőként bevetni.

Fontos kiemelni, hogy az oroszok RISC-V-ra való rámozdulása nem jelenti azt, hogy az ország többi hasonló projektje leállna. Az Elbrus és a MIPS opciók is fejlődnek majd, a RISC-V ezeket csak kiegészíti, ugyanis az utóbbi architektúra sokkal jobb az asztali és mobil gépekbe. Az Elbrus továbbra is fő alternatíva maradhat a nagyobb teljesítményű rendszereknél, míg a MIPS a szuperszámítógépes projekteknél.

Előzmények

Hirdetés