Bemutatkozott az AMD Leo platformja

Hirdetés

Az AMD a mai napon előhúzta a játékosoknak szánt Leo platformját, mely a vállalat jelenleg elérhető legjobb termékeire épít. Az előző generációs Dragon rendszer után a Leo számos újítást tartogat. Ezek közül a legfontosabb a DirectX 11 támogatás és a hatmagos processzor használata, továbbá a fogyasztás is alacsonyabb a korábbi platformhoz viszonyítva, ami többnyire a Radeon HD 5000 termékcsalád visszafogott energiaigényének köszönhető.

Az új hatmagos Phenom II X6-os processzorokból egyelőre két modell startol, de később további termékek várhatóak. Mindkét megoldás a Thuban lapkára épül, mely a szerverekbe szánt, hatmagos, Lisbon kódnevű chip asztali leszármazottja. Ennek megfelelően a 45 nm-es SOI gyártástechnológiával készülő, Socket AM3 tokozású termék kétcsatornás DDR2 és DDR3 memóriavezérlővel rendelkezik. A processzorban magonként egy, azaz összesen hat darab 512 kB-os L2 gyorsítótár kap majd helyet, az L3 gyorsítótár pedig 6 MB kapacitású. A CPU-k támogatják az új Turbo CORE technológiát, mellyel maximum 500 MHz-es órajelnövekedés érhető el, amennyiben a program nem használja a rendelkezésre álló magok nagy részét. Természetesen ez a maximális gyorsulás mértéke, így a processzor a TDP-limit határáig dinamikusan emeli az aktív magok frekvenciáját, ám egy több szálon futó program esetén kevesebb órajelnövekedéssel lehet számolni. Az elgondolás nincs alaplaphoz vagy foglalathoz kötve, így csak a megfelelő BIOS szükséges az alkalmazásához.

AMd Turbo CORE
AMd Turbo CORE [+]

A Phenom II X6 család elsőként az 1055T és az 1090T jelzésű processzorokkal bővül. Az előbbi 2,8, míg az utóbbi 3,2 GHz-es órajelen üzemel, a listaáruk pedig 199 és 295 dollár lesz. Mindkét modellt a 125 wattos TDP osztályba sorolta be a vállalat, de az 1055T később megjelenik 95 wattos változatban is.

Az új platform természetesen új lapkakészletet is szült. A 890GX jelzésű északi és az SB850-es déli hídról már korábban lerántottuk a leplet, ám most a legerősebb verzió is bemutatkozik 890FX néven. A 890GX-hez képest annyi a különbség, hogy a csúcsmodellből kikerült az integrált grafikus mag, ám a PCI Express 2.0-s vezérlő már 42 csatornát támogat, ami elegendő a Quad CrossFireX konfigurációk kiépítéséhez. Ennek megfelelően a 890FX-es alaplapokon négy darab teljes hosszúságú PCI Express csatolót lehet majd találni, a megmaradt csatornákat pedig az alaplapgyártók az elképzeléseik szerint használhatják fel.

AMd Leo platform
AMd Leo platform [+]

Az AMD ugyan sok információt nem árult el a 870 és a 880G-s lapkákról, de látható, hogy csendben szállingóznak az előbbi chipekre épülő alaplapok. Gyakorlatilag mindkét megoldás az olcsóbb termékek számára készült. A 870 jelzésű híd nem tartalmaz IGP-t, és a PCI Express vezérlője is csak egy PCI Express x16-os portot képes kezelni. A 880G is egy ilyen csatolót támogat, ám rendelkezik egy Radeon HD 4250 névre keresztelt, DirectX 10.1-es API-t támogató integrált grafikus maggal, ami a 890GX-es testvérmodellhez képest alacsonyabb teljesítményt kínál.

A Leo platform részét képezi még a Radeon HD 5000 termékcsalád, ám ezek a termékek már korábban elrajtoltak. Az OEM gyártók hamarosan bemutatják a rendszerre épülő konfigurációkat, az új 890FX-es lapkával szerelt alaplapok, valamint a hatmagos processzorok hivatalos forgalmazása pedig a mai napon kezdődik meg.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés