Az NVIDIA felé nyitna a Sapphire

Mivel a kanadai ATI Techonlogies az utóbbi időszakban különböző gyártási és egyéb problémák miatt csak korlátozott mennyiségű csúcskategóriás grafikus processzort tudott szállítani partnereinek, könnyen előfordulhat, hogy a vállalattal kizárólagos kapcsolatban álló gyártók a konkurens NVIDIA-hoz fordulnak annak érdekében, hogy a piaci igényeknek megfelelő mennyiségű vezérlőt tudjanak leszállítani. Ilyen lépést fontolgat most a videokártya-piac egyik legnagyobb szereplőjeként ismert Sapphire is, melyről tudvalevő, hogy a kanadaiak egyik fő partnere is egyben.

„Ha eljön az ideje, meglépjük” – nyilatkozta az egyik internetes magazin interjújában K D Au, a Sapphire elnök-vezérigazgatója, amikor arról kérdezték cége tervezi-e az NVIDIA-val történő együttműködést. A cégvezető elmondta, hogy a vállalat olyan növekedési fázisba ért, ahol létszükséglet a megfelelő szállítási ütem fenntartása, ezért kézenfekvő, hogy az egyetlen kizárólagos partner mellett egy másik gyártót is bevonnak partneri körükbe, a középkategóriás és high-end szegmensekben az ATI mellett egyedüli alternatívát nyújtó NVIDIA-t.

„Ha a piaci trendek nem kedveznének az ATI-nak, és az NVIDIA jelentős fölénybe kerülne, az nyilvánvalóan kedvezőtlenül érintene minket. Szintén kedvezőtlenül hat, ha az ATI nem képes megfelelő mennyiségben és ütemben szállítani számunkra. A kiutat ez esetben az jelentheti, ha úgy alakítjuk a kínálatunkat, hogy nem tesszük azt egyetlen beszállítótól függővé” – tette világossá vállalatának terveit Au.

A Sapphire kizárólagosságának elvesztése meglehetősen fájó ütés lenne az ATI-nak, a havonta mintegy 1,8 millió grafikus vezérlőt gyártó vállalat ugyanis fennállása óta csak és kizárólag a kanadaiakkal dolgozott együtt, ráadásul az ATI számos, saját márkanevén forgalomba kerülő kártyája is a Sapphire gyárából kerül ki. A kanadai vállalat részéről mindeddig nem fűztek kommentárt az interjúban elhangzottakhoz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés