Az Intel fokozza a Pentium 4 gyártást

A tavalyi évben „mindössze” pár százezer darabot gyártottak ebből a lapkából, idén viszont 20 millió Pentium 4-es processzor szállítását vette tervbe az Intel – sokkal(6 millióval) többet, mint amennyit az elemzők vártak.

A növekedést az teszi lehetővé, hogy tavaly a második félévben a kereslet jóval a várt alatt volt, így jelentős gyártási kapacitás szabadult fel. A Pentium 4-es lapkához ez különösen jól jön az Intelnek, ugyanis a chip 217mm² felületű, kétszer akkora, mint egy Pentium 3-as. Ennek azért van jelentősége, mert így csak fele annyit lehet ugyanakkora gyártókapacitáson előállítani, mivel kétszeresére növekszik a selejtes lapkák száma.

A gigahertz-versengés mostanság kissé alábbhagyott a két gyártó közt. Az Intel csak a második negyedévben adja ki 1.7GHz-s Pentium 4-es lapkáit, most a köztes frekvenciák betöltésére koncentrál: 1 és 1.5GHz között csak a korlátozott számban kapható 1.3GHz-s Pentium 4-es chipjük kapható, ennek a gyártására fognak most koncentrálni. Az AMD is kicsit visszafogottabb, az 1.5GHz-s Athlonokat az első helyett csak a második negyedévben adják ki. A második félévben várhatóan újra elindul a versenyfutás a legmagasabb frekvenciájú processzor címért.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Hirdetés