Az AMD leállítja a 760-as DDR chipkészletet

...most meg is lépik. A legnagyobb gond eddig a DDR memóriavezérlővel volt. Lássuk be, se a VIA KT266, se az eredeti ALi MAGiK1 (A0 és A1 verzió) DDR-es chipset nem állt a helyzet magaslatán. Az AMD sosem akart chipsetgyártó lenni, mindössze referenciának szánta chipsetjeit saját platformjához. Más kérdés, hogy legnagyobb "partnerük", a VIA folyamatos késései és megbízhatatlansága, valamint kezdeti alacsony teljesítménye miatt az AMD végül kénytelen volt tovább szállítani a 760-as chipsetet.

Ma a helyzet alapvetően más: a VIA KT266A igazi DDR nagyágyú, és a SiS 735-öst sem kell félteni, ráadásul, nyakunkon a SiS 745 és az ALi MAGiK1 C1, immáron DDR333 támogatással. Ja, és persze az nVidia sem szándékozik megpihenni. (az nForce-ról ugye már mindenki hallott..) DDR fronton tehát igazi minőségi kínálat alakult ki (mindkét platformra, a P4-est sem kell félteni...), így érthető az AMD döntése, miszerint felhagy a 760-as chipset gyártásával.

Amivel NEM hagy fel (hál'istennek!), az a kétprocesszoros AMD-760MP, pontosabban az utód, az AMD-760MPX. Nagyon helyesen teszi ezt az AMD, ugyanis a maga point-to-point kiépítésével, 64 bites 66 MHz-es PCI támogatásával, és egyéb extrákkal turbózott 760MPX egy igazi szerver/munkaállomás csemege. Alacsony ár, hihetetlen teljesítmény. Ne feledjük, hogy a "régi" 760MP köré épített, két 1.2 GHz-es Athlon MP-vel szerelt szerver az AnandTech tesztjei szerint gyakorlatilag mindenhol lehagyta az Intel 860-as chipsetes, RDRAM-os, duál 1.7 GHz-es Xeon szerverét! Ez pedig nem kis teljesítmény, főleg a Xeonos rendszer árát figyelembe véve.

A 760-as chipsetre épülő lapok persze fokozatosan hullanak majd ki a kereskedelmi forgalomból. (ABIT KG7, ASUS A7M266, DFI AK76, EPoX EP-8K7A, Gigabyte GA-7DX és MSI K7 Master)

Azóta történt

Előzmények

  • AMD 760MPX alapú lapok...

    Vagy fél évet késett az AMD a 760MP chipsettel (dual CPU), az utód, a 760MPX pedig csak most indulgat...

Hirdetés