Asus blog: prototípus alaplap SATA-Express portokkal

Hirdetés

A SATA-Express régi ígéretnek számít az interfészek piacán, hiszen két évvel korábban írtunk róla először, de mára már a SATA-IO szervezet is belefoglalta a 3.2-es SATA specifikációkba. Az újítás tehát hivatalosan is szabvány, így végre jöhetnek rá a termékek. Az ASUS a Z87-Deluxe nevű alaplappal kísérletezik, melynek felújított prototípusa két SATA-Express portot kapott. Egy ilyen csatoló az előírásoknak megfelelően két darab 7 tűs SATA és egy 4 tűs kiegészítő alzatból áll. Utóbbi természetesen a két PCI Express 3.0-s csatornához kell.

ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express
ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express (forrás: TweakTown) [+]

A SATA-Express az extra csatornák bevetésével 16 Gbps-os összteljesítményre képes az aktuális legmodernebb SATA portok 6 Gbps-os tempójához képest, vagyis az előrelépés számottevőnek mondható. Természetesen a SATA-Express alapját képző két SATA interfész bármikor kihasználható, tehát ezek önmagukban teljes értékű 6 Gbps-os portok. Ez fontos szempont, mivel a piacon még nincs SATA-Express interfészt támogató adattároló, így a TweakTown kénytelen volt a Runway kódnevű megoldás bevetni, amit az ASUS biztosított a teszthez. Ez az eszköz lényegében egy SATA-Express csatolót használó tesztmodul, amiben egy ASUS RAIDR Express SSD dolgozhatott. Ez a rendszer funkcionálisan megegyezik azzal, amit a tényleges SATA-Express SSD-k kínálnak majd, csak ezek hiányában ma a barkácsolt megoldásokhoz kell folyamodni, hacsak nincs valamiből egy előzetes termékminta.

ASUS Runway tesztmodul
ASUS Runway tesztmodul (forrás: TweakTown)

A tesztekben a SATA-Express 750 MB/s-os szekvenciális tempóra volt képes, ami közel volt az ASUS RAIDR Express elméleti maximális teljesítményéhez. Az ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express alaplap prototípusa az új csatolókat leszámítva megegyezik a korábban bemutatott Z87-Deluxe alaplappal. A gyártó az elérhetőségről még nem beszélt, de ez csak idő kérdése.

ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express
ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express (forrás: TweakTown) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés