A SATA-IO konzorcium bejelentette a 3.2-es SATA specifikációkat

A SATA felület fejlesztésével foglalkozó SATA-IO konzorcium véglegesítette a legújabb, 3.2-es SATA specifikációkat. Az aktuálisan legnagyobb verziószámmal rendelkező szabvány fő újítása a SATA Express, mely ezzel gyakorlatilag végleges formát öltött.

A SATA Express alapjairól korábban már beszámoltunk. Az új interfész két 3.0-s szabványú PCI Express sávot használ az adatkommunikációhoz, mellyel legfeljebb 2 GB/s-os sávszélesség lesz elérhető. Összehasonlítva a SATA 6 Gbps maximálisan elérhető 0,6 GB/s tempójával, jelentős előrelépésről beszélhetünk. Mindemellett a SATA Express az eddig megjelent SATA egységekkel való kompatibilitás megtartása mellett próbálja növelni a tempót, így a PCI Express sávok és a meghajtó közé még beékelődik egy úgynevezett SATA link-layer (összeköttetési réteg) is.

Az új specifikáció az mSATA utódjára, az M.2 (NGFF) formátumú SSD-re is kitér, így már ez a megoldás is hivatalos formát öltött.

A 3.2-es verzió még a következő nagyobb kiegészítéseket tartalmazza:

  • microSSD - Beágyazott, egyetlen chipből álló, SATA szabványú SSD.
  • Universal Storage Module (USM) - Lehetővé teszi, illetve szabványosítja a szórakoztatóelektronikai termékekbe szánt, eltávolítható, illetve bővíthető SSD-k megjelenését. Az USM Slim ezen felül egy vékonyabb egység megjelenését is lehetővé teszi.
  • DevSleep - Egy, a korábbinál jóval mélyebb energiagazdálkodási állapot, melyben a fogyasztás szinte a nullához konvergál, miközben például az Ultrabook "always on" funkciója is elérhető marad.
  • Transitional Energy Reporting - Hatékonyabb kommunikációt biztosít a vezérlő és az SSD között a meghajtó aktuális energiagazdálkodási állapotáról.
  • Hybrid Information - A vezérlő képes az SSHD-k felé megfelelő információt nyújtani a NAND chipbe szánt adatokról, így hatékonyabb, azaz gyorsabb működést biztosítva a rendszernek.
  • Rebuild Assist - felgyorsítja a RAID tömbök újraépítését.

A 3.2-es SATA specifikációknak elsőként várhatóan az Intel jövőre megjelenő, 9-es lapkakészletcsaládja fog megfelelni.

Azóta történt

Hirdetés