ASUS blog: hasznos kiegészítők notebookokhoz

Aki főleg notebookot használ, néhány hasznos extrával sokat könnyíthet életén.

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy elég sokat használunk noteszgépet. Éppen ezért akár otthon, akár valami külső helyszínen dolgozunk vele, például konferenciára vagy nyaralásra visszük, fontos, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa. Ehhez azonban általában szükség van egy-két kiegészítőre is. Ilyenből elég sokfélét találunk a piacon, most ezek közül mutatjuk be azt a pár kategóriát, amire az évek során végül leszűkítettük saját eszköztárunkat.

Nagy teljesítményű töltő

Igen, egy notebook ritkán érkezik töltő nélkül, de az is igen ritka, hogy a notebook legyen az egyetlen olyan eszköz nálunk, amit időnként tölteni kell. Utazásnál például ott van még a mobiltelefon, fényképezőgép, akciókamera, kerékpáros sebességmérő, powerbank, fejlámpa stb. A sort folytathatnánk, a lényeg, hogy a noteszgéphez mellékelt egység nem elég, és ez különösen igaz akkor, ha a gép dobozában egy klasszikus IEC 60130-10/EIAJ/DIN 45323 típusú „koaxiális” csatlakozóval rendelkező tápegységet találunk.

Szerencsére a legtöbb modern notebook már USB-PD adapterrel (is) tölthető, és ez lehetővé teszi azt, hogy ugyanazzal a töltővel a noteszgépet és a felsorolt kiegészítőket is elláthassuk energiával. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy bármilyen tetszőleges USB-PD töltő nem lesz elég, a legtöbb hordozható számítógéphez legalább 60-65 wattos teljesítményre van szükség ahhoz, hogy hajlandó legyen teljes sebességgel dolgozni. Ha pedig már rendelkezésre áll ez a teljesítmény, akkor a legjobb, ha rögtön több kimenet is van a szóban forgó töltőn, hiszen így párhuzamosan tölthetőek eszközeink.


[+]

Valamennyi felsorolt jellemzőt teljesíti például az ASUS 100 wattos, három portos GaN félvezetőket használó töltője, mely a 100 wattos Type-C konnektor mellett egy további Type-C és egy Type-A portot kínál. Az USB-PD 3.0 kompatibilis egység a másodlagos portokon külön-külön 30 wattal, együtt pedig 24 wattal terhelhető (természetesen ilyenkor a fő kimenet „csak” 65 wattot tud), és a GaN alapú komponenseknek köszönhetően kifejezetten apró, 84 x 43 x 35 mm-es és 250 grammot nyom, nem kell tehát aggódnunk attól, hogy hátizsákunk vagy bőröndünk kereteit szétfeszíti.

Ha nem kifejezetten asztali használatra tervezett notebookot használunk, szinte biztos, hogy külső billentyűzet, egér és kijelző segítségével sokat tudunk dobni az ergonómiáján. Például ha főleg otthon dolgozunk, játszunk, videózunk vele, akkor ezek a perifériák ott pihennek az asztalon, és ha hazaértünk a notebookkal, akkor csatlakoztatjuk őket. Ezzel a kisebb gond, hogy kényelmetlen (mert három csatlakozót bedugni azért messze van a kényelmetlentől), a nagyobb probléma az, hogy sok jól hordozható notebookon egyszerűen nincs három nélkülözhető csatlakozó, főleg úgy nem, ha még a töltést is hozzászámoljuk. A megoldás ilyenkor egy dokkoló vagy port replikátor, ami manapság általában egy Type-C konnektorból csinál sok minden mást.


[+]

Az ASUS Dual 4K USB-C Dock például egy Type-C portból csinál két Type-C konnektort (az egyik USB 3.2 Gen2, a másik USB 3.2 Gen1/DP 1.4/USB-PD bemenet), egy HDMI 2.0 kivezetést, egy USB 3.2 Gen2 Type-A csatlakozót és egy Gigabit Ethernet interfészt. Ez az egy eszköz tehát lehetővé teszi a vezetékes hálózat, egy időben két 4K-s kijelző, billentyűzet/egér és egy külső meghajtó csatlakoztatását is, de ha szükséges, akkor rajta keresztül a notebook töltése is megoldható (akár a fentebb említett töltőadapterrel) legfeljebb 100 wattal. Átlagos felhasználást alapul véve megtehetjük, hogy a dokkolót otthon hagyjuk úgy, hogy csatlakoztatva van hozzá a LAN, a kijelző, a töltő, billentyűzet és az egér, és amikor hazaértünk, egy mozdulattal rákötjük a noteszgépet, és máris az asztali PC kényelmével dolgozhatunk, játszhatunk, netezhetünk tovább.

Kényelmesebb munka

A notebookgyártók, így az ASUS is, rengeteget invesztál abba, hogy a noteszgépek minél ergonómikusabbak legyenek, és ennek látszik (vagyis érződik) is az eredménye, hiszen például a gépelési élmény már egész jó, a gombok határozott visszajelzést adnak lenyomáskor, és még a szupervékony ZenBook S modelleken is egész nap lehet dolgozni, anélkül, hogy megfájdulna az ember keze.

A touchpadekkel már kicsit más a helyzet, bár a többujjas gesztusok, a jól sikló felületek itt is hoznak pozitív változásokat, azért egy egérrel még mindig sokkal hatékonyabb a munka – és különösen így van ez a kreatív, multimédiás programok esetében, ahol a nagyítás, mozgatás, finomhangolás során életmentő lehet a középső gomb és a görgő. Ezért például az ASUS direkt fejlesztett is egy erre a célra szánt egeret a ProArt sorozathoz, MD300 néven, melynek maximális felbontása 4200 dpi-ig növelhető, oldalán pedig megtalálható egy ASUS Diallal kompatibilis tárcsa is, melynek közepe plusz gombként funkcionál. A kiválasztott szenzor nemcsak egérpadon, hanem sokféle felületen, többek között üvegen is működik.


[+]

A határozottan gömbölyded egéren persze megmaradt a „standard” görgő, illetve még egy plusz görgő került a hüvelykujj alá is, így mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb pozíciót. A gombok alatt cserélhető Omron kapcsolók dolgoznak, a vezeték pedig eltávolítható, az MD300 ugyanis vezeték nélkül is működik. Ilyenkor egy töltéssel (melyre standard Type-C konnektort vehetünk igénybe) akár 150 napig is működőképes maradhat, és egy percnyi töltést követően nagyjából egy munkanapot, tehát nyolc órát már dolgozhatunk is vele.


[+]

Az egér mellett az érintőképernyők terjedésével nő a tollak népszerűsége is, és az ASUS is több tabletjét szállítja gyárilag ezzel a kiegészítővel. Aki viszont külön szeretné megvásárolni, annak ott a Pen 2.0, mely egy Type-C porton át tölthető, Bluetooth kapcsolaton át kommunikáló modell, három gombbal és négy cserélhető (B, HB, H és 2H keménységet „szimuláló”) heggyel. A Pen 2.0 4096 nyomásszintet tud megkülönböztetni és természetesen ismeri a Microsoft Pen Protocol 2.0-t.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS