ASUS blog: a legjobb billentyűzetek játékra és tanuláshoz

Lehet akár a leggyorsabb PC-nk vagy legszebb képű monitorunk, nem sokat érünk velük, ha billentyűzetünk minősége gyenge!

Bár a számítógépre már rég nem úgy tekintünk, mint pusztán egy szürke dobozba az íróasztal mellett, a komponensek összeválogatásakor azért a beviteli eszközök sok esetben még mindig a futottak még kategóriába kerülnek, melyek kiválasztásakor az áron kívül nem számít semmilyen jellemző. Ez öreg hiba, hiszen egy kényelmetlen, gyenge minőségű billentyűzettel a leggyorsabb, legjobb gépet is idegesítő lesz használni, játékok alatt hátráltatni fog bennünket, a munka során pedig hosszabb távon akár még egészségügyi problémákat is összeszedhetünk.

Egy szó mint száz, nagyon nem mindegy, milyen klaviatúrát használunk! Ami biztos, hogy az ASUS kínálatában szinte mindenki találhat neki megfelelőt, a cég ugyanis a játékosokkal való szoros együttműködéssel igyekezett feltérképezni, hogy mi tesz egy billentyűzetet kényelmessé, hatékonnyá, milyen alapvető és extra tulajdonságoktól lesz egy beviteli eszköz jó választás, és ehhez igazították kínálatukat. Ebből a széles spektrumból mutatunk be pár, különböző felhasználási területre szánt modellt bejegyzésünkben.

Játékosokra szabva: ROG Azoth

A játékot középpontba helyező ROG széria egyik úgynevezett TKL, azaz numerikus rész nélküli tagja a ROG Azoth, melybe a gyártó saját ROG NX mechanikus kapcsolói kerültek, melyek Red, Brown, illetve Blue verzióban léteznek. Ez a klaviatúra nálunk is járt már, akkor alaposan le is teszteltük, és nagyon elégedettek voltunk azzal, amit tapasztaltunk: egy igényes, kényelmes, testre szabható és rengeteg extrával ellátott beviteli eszköz lett ez az idén januárban bemutatott termék.


[+]

Mérete egyébként meglepően kompakt, 75%-os (326 x 135 x 40 mm-es) méretű egységről van szó, mely ugyanakkor eloxált alumínium fedőlapjának köszönhetően masszív, tömege megközelíti az 1,2 kilogrammot. Az alaplap felfüggesztésénél külön csillapítás (gasket mount), ezen felül pedig szilikongumi és a NYÁK alatt két réteg habszivacs gondoskodik a rezgésmentesítéstől, mindezek eredményeként pedig kiváló gépelési érzést kapunk a gyárilag kenőanyaggal is ellátott, mechanikus kapcsolók kínálta visszajelzés mellé.

Ahogy az ebben a kategóriában elvárható, az NKRO, a gombonkénti makrózás és a szintén gombonkénti ARGB világítás is rendelkezésre áll – az utóbbi kapcsán egyértelmű, hogy az AURA Sync kompatibilis, így sok más eszközzel is összehangolható. A kapcsolók és a billentyűsapkák természetesen cserélhetők, a keresztszárak a Cherry-féle szabványnak megfelelők. A ROG Azoth dobozában egyébként mindezt kihasználandó a sapkák és a kapcsolók eltávolításához szükséges csipeszeket, három plusz kapcsolót és a kenőanyag pótlásához szükséges elemeket is találunk egy szövet hordtáska mellett.

Ami a jelátviteli opciókat illeti, ezek is elég sokoldalúak: rendelkezésre áll klasszikus USB (a billentyűzet oldalán Type-C, a PC oldalán Type-A végű kábellel), Bluetooth 5.1 (az Azoth három eszközhöz párosítható) és saját ROG SpeedNova vezeték nélküli kapcsolat is. Az utóbbihoz tartozó adapterhez mágneses tartórekesz tartozik.

Az Azoth különlegességét jelenti még a jobb felső sarokban található, 2 hüvelykes OLED kijelző is, melyre a billentyűzettel kapcsolatos információk mellett a számítógépből kinyert adatokat, animációt és egyedi képeket is kitehetünk. Mellette egy tekerhető gombbal hangerőt állíthatunk és menükben lépegethetünk.

Maximális mobilitás játékhoz: ROG Falchion Ace

Bár az Azoth sem éppen óriási, a Falchion Ace még nála is kisebb, mindössze 65%-os, 306 x 101 x 38 mm-es. Természetesen itt is TKL kiosztásról van szó, de a gombok közötti távolság és az oldalsó keret is kisebb. Ami a belső világot illeti, a feketében és fehérben is elérhető Falchion Ace szintén ROG NX kapcsolókra épül, és itt is válaszhatunk a lineáris Red, a halk/taktilis Brown és a kattogós/taktilis Blue változat közül. Az AURA Sync kompatibilis, gombonként címezhető világítás, az NKRO, a teljeskörű makrózhatóság itt is rendelkezésre áll. A gépelési élményt itt is gyári kenés, a nagyobb gombok mozgását finomabbá tévő ROG Stabilizer, illetve rezgést és hangot csillapító szivacslap javítja.


[+]

A különlegesebb funkciók közül kiemelnénk, hogy a – vezetékes csatlakozású – Falchion Ace-re két Type-C port is került, melyek segítségével egyszerre két számítógéppel is összeköthetjük a billentyűzetet, ezek között pedig egy kapcsolóval tudunk váltani. A másik érdekesség, hogy kis mérete ellenére is sikerült a bal élen egy érintésérzékeny csíkot elhelyezni, amellyel nemcsak multimédiás szolgáltatásokat érhetünk el, hanem egyedi funkciókat is tehetünk rá az Armoury Crate segítségével. Mivel ezt a billentyűzetet kifejezetten a hordozhatósággal kapcsolatos igények kielégítésére tervezték, a kiegészítők között egy olyan burkolat is szerepel, mely menet közben teljesen megvédi a klaviatúrát a sérülésektől.

Csúcskategóriás: ROG Strix Flare II

A ROG Strix márkanév alatt mindig a teljes mértékben játékra szabott eszközöket találjuk, és ezen a Flare II billentyűzet sem változtat. Az előző két eszközzel ellentétben ez egy teljes méretű, numerikus résszel is rendelkező, asztali felhasználásra szánt klaviatúra, melynél tényleg mindent a maximális teljesítménynek rendeltek alá.


[+]

Az alapot persze itt is a ROG NX kapcsolók adják, egész pontosan a lineáris és néma működést garantáló Red változat, és nem hiányoznak az olyan tulajdonságok sem, mint az ARGB (mely itt a ROG logóra és egy elülső sávra is kiterjed), a teljes körű makrózhatóság vagy az NKRO. A különálló, párnázott és ergonomikus csuklótámasszal is rendelkező (anélkül 435 x 165 x 38 mm-es és 1113 grammos) egység vezetékes kapcsolatot használ a kommunikációra, 8000 Hz-es lekérdezési frekvenciával – ez 8x gyorsabb a megszokottnál, amivel tovább minimalizálható a játékok alatti késleltetés. Hogy a gombok lenyomása is kellemes legyen, gyári kenést és rezgés- és hangcsillapító szivacsbetétet is kaptak.


[+]

Mivel teljes méretű a billentyűzet, a médiavezérlés is különálló részre került, a bal felső sarokba, ahol egy nagy és egy kisebb görgő, illetve pár plusz gomb teszi lehetővé az extra funkciók elérését. Az extrák közül megemlítenénk még az átmenő USB port jelenlétét, ami kényelmesebbé teszi a kábelezést, hiszen ebbe dughatjuk például az egeret, headsetet, és akkor nem kell ezekkel is elérni a számítógép hátoldalát.

A kedvező árú: TUF Gaming Combo

A ROG mellett az ASUS a TUF márkanév alatt is kínál a játékosoknak eszközöket, olyanokat, ahol elsősorban a kedvezőbb ár/érték arányra helyzik a hangsúlyt. Ilyen a TUF Gaming Combo összeállítás is, mely nemcsak billentyűzetet, de egeret is tartalmaz.

A klaviatúra a TUF Gaming K1 RGB, mely taktilis hatású membrános kapcsolókat használ, és ötzónás ARGB világítást is kínál oldalsó fénysávokkal együtt. A makrózható gombokat strapabíró alumíniumkeret veszi körül, extraként pedig egy hangerőszabályzó tárcsát is kapunk. A kommunikációra vezetékes csatlakozás szolgál.


[+]

A pakk másik tagja a vezetékes adatátvitelt használó TUF Gaming M3 egér, mely egy vezeték nélkül 84 grammos modell. PixArt PMW3325 szenzorával 7000 cpi maximális érzékenységet kínál (ez 200-tól felfelé állítható, alapértelmezésben hat lépcsőben, melyek finomhangolhatóak). A gyári adatok szerint körülbelül 2,54 m/s maximális sebességig és 20G gyorsulásig számíthatunk megbízható működésre.

Gombokból hat darab áll rendelkezésre, ezen felül pedig kapunk egy kattintható görgőt is. Természetesen valamennyi elem és irány testre szabható az Armoury Crate szoftverben, és ugyanitt érjük el az ARGB világítást, mely ebben az esetben a TUF logóra korlátozódik.

Még ha perifériák kapcsán nem is feltétlenül az ASUS az első márkanév, ami eszébe jut az embernek, mindenképp érdemes szétnézni kínálatukban, akár játékra, akár munkára keres valaki billentyűzetet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények