ASUS blog: Marshmallow billentyűzet tabletekhez, telefonokhoz

Egy trendi és minimalista kis billentyűzet, mely három eszközhöz is párosítható Bluetooth-szal.

Ha táblagépet vagy valamilyen szupermini notebookot használnánk munkára, akkor biztos beleütközünk ergonómiával kapcsolatos problémákba. Ezek közül a leginkább feltűnő a normális billentyűzet hiánya: a tableten egy virtuális klaviatúrát kapunk, ami hosszabb szövegek bevitelére roppant kényelmetlen (különösen akkor, ha még kicsi is), míg a noteszgépen ugyan ott vannak a fizikai gombok, ám 13 hüvelyk alatt már igencsak küzdenie kell a mérnököknek ahhoz, hogy elfogadható kiosztást tudjanak a kisméretű gépházon kialakítani.

Ezekre a szituációkra kínálhat megoldást az ASUS Marshmallow (mályvacukor) fantázianevű, KW100 modellszámú billentyűzete, mely egy kompakt és vékony, vezeték nélküli egység, ami Bluetooth-szal kapcsolódik az eszközökhöz. Mérete 282 x 130 x 18,4 mm, és 375 grammot nyom a mérlegen. Kiosztásában és megjelenésében nagyjából a 14”-es Zenbookok, Vivobookok klaviatúrájára emlékeztet, numerikus rész nincs rajta, viszont így a gombokat legalább nem kellett összenyomni, a gépelési élmény tehát egész jónak mondható.


[+]

A dizájn alapvetően lekerekített vonalakkal dolgozik, ez tetten érhető a burkolaton és a gombokon egyaránt (nem mellékesen a 2023-ban Red Dot Product Design díjat is nyert), és két, pasztell színben érhető el. Ezek egyike bézs, a másik pedig türkizes – a hivatalos megnevezésük Oat Milk és Green Tea Latte. Bármelyikről is van szó, az ASUS a billentyűk sapkáit különböző, de az alapszínhez passzoló árnyalatokra színezte funkcióiktól függően – a szóköz, az Enter és a Esc sötétebb, a Shift, Ctrl, a kurzort mozgató gombok szürke, a standard billentyűk pedig világos árnyalatot kaptak.


[+]

Megfordítva a klaviatúrát láthatjuk azt az öt vaskos gumilábat, ami biztosítja a stabil alátámasztást az asztalon – a felső kettőt egy kihajtható láb veszi körül, így a billentyűzet háta megemelhető. Itt lent találjuk az áramforrás helyét is, a KW100 ugyanis nem akkumulátoros: két darab AAA-s mikroceruza elemmel működik. Ezek a gyártó állítása szerint normál használattal akár két év üzemidőt is képesek biztosítani. A gombok útja viszonylag rövid, 1,2 mm, így nem csak a kinézet, hanem a gépelési élmény is „notebookos”. Ettől persze még mindig nagyságrendekkel kényelmesebb, mint bármilyen virtuális billentyűzet egy 10”-es tablet kijelzőjének alsó felén.


[+]

A Marshmallow érdekességei közé tartozik még, hogy három eszközzel is párosítható. Ezek lehetnek windowos gépek, androidos telefonok, tabletek, de a Chromebookok, Macek, iPadek, iPhone-ok sincsenek kizárva, a billentyűk között ugyanis megtaláljuk az almás operációs rendszerekhez tartozó speciális gombokat is. A párosított eszközök között az Fn + 1/2/3 gombokkal lehet váltani, de ezen felül is kapunk extra funkciókat, melyeket a legfelső Fx gombsorra integráltak.


[+]

Természetesen a KW100 arra nem képes, hogy kényelmi szinten túlszárnyaljon egy teljes értékű asztali billentyűzetet, és membrános kapcsolói sem vehetik fel a versenyt egy mechanikus megoldással (viszont kifejezetten halk). Ám 1,2 mm-es útja ellenére meglepően kényelmes kis eszköz, gumitalpaival szilárdan ül az asztalon, és remek kiegészítője lehet bármilyen, elsősorban érintőképernyővel szerelt eszköznek. Az, hogy három készülékkel is lehet párosítani, csak hab a tortán, hiszen így összeköthetjük a fő „munkaeszköz” mellett például telefonunkkal és notebookunkkal is, így mindig a megszokott klaviatúrán dolgozhatunk, nem kell átszokni egyikről a másikra. Végezetül még csak nem is egy drága kiegészítőről van szó, hiszen magyar kiosztással már 13 000 forintért elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények