Az Apple mellett a Qualcomm is két bérgyártóval dolgozna

Az elmúlt év alatt igen érdekes volt azt megfigyelni, ahogy az Apple ugyanazt az A9-es rendszerchipet elkészítette a TSMC 16 nm-es, illetve a Samsung 14 nm-es FinFET node-ján. Ez igazából a végfelhasználók számára lényegtelen, hiszen a specifikációk és a működést tekintve a két lapka alig különbözik egymástól, de az igények kielégítése miatt szükség volt két bérgyártóra.

A legfrissebb információink szerint az Apple nem fog változtatni a koncepcióján, mivel az új node-ok esetében jellemző, hogy hirtelen megnövekednek a megrendelések, úgy időszakosan szűkössé válik az elérhető kapacitás, így a közeljövőben is megfontolandó a TSMC és a Samsung szolgáltatásainak egyszerre történő igénybevétele ugyanolyan lapkával. Ennél érdekesebb, hogy a Qualcomm is hasonló modell kidolgozására koncentrál, ugyanis a vállalat olyan piacokat is meg kíván hódítani, amelyekkel eddig nem igazán törődtek. Úgy tudjuk, hogy a Qualcomm ugyanazt a lapkát azért nem vinné két bérgyártóhoz, de bizonyos fejlesztésekhez nem a TSMC-t, hanem a Samsungot választják gyártópartnernek.

A fő beszállító egyébként mindkét vállalatnál a TSMC marad, tehát a Samsung csak kiegészíti portfóliót, vagy éppen a legyártott mennyiséget. Ez elsődlegesen azért lehet így, mert a TSMC elsőbbséget garantál az Apple és a Qualcomm számára az összes partnerével szemben az új gyártósorok kihasználására, míg a Samsung ezt nem teszi meg, hiszen saját maguknak is gyártanak lapkákat, ráadásul relatíve sokat. Emiatt a Samsung a külső megrendelők számára nem ideális elsődleges partnernek.

Sajnos előfordulhat, hogy a TSMC a 16 nm-es node-ok esetében is belefut abba a problémába, amivel küzdöttek a 28 nm-es és a 40 nm-es node-ok bevezetésénél. Nevezetesen hirtelen annyira sok lesz a megrendelés, hogy nem tudják mindenkinek az igényeit maradéktalanul kielégíteni. Ezt persze az új gyártósorok szolgálatba állítása megoldja, tehát ahogy mindig, úgy idővel most is úrrá lesz majd a tajvani bérgyártó a kezdeti kapacitásbeli problémákon. Ebben nagy szerepe lesz a Fab 15-ös üzemnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés