Hirdetés

Visszatért a gyökerekhez az új Mac Pro

Az Apple most nem áldozta be a használhatóságot a szépségért cserébe.

Az Apple hosszú idő után új Mac Pro géppel jelentkezett, amely régen nagyon is erősnek számított a professzionális körökben, de a 2013-ban bemutatott verziónak leginkább csak a szépségéről lehetett megemlékezni. Ironikus módon ez az előnye volt a legnagyobb hátránya, hiszen a dizájnja rendkívüli módon hátráltatta a bővíthetőséget, és nem is futott be akkora karriert, mint a korábbi verziók. Az utóbbi időben az iMac Pro le is hagyta a teljesítményt tekintve, így az Apple is elengedte a kezét.

Mindez nem jelenti azt, hogy a cég nem szeretne újra valami maradandót alkotni, utalgattak is rá, hogy bizony készül az utód, és nagyot fog robbantani, de ennél több nem derült ki. Egészen mostanáig, ugyanis az Apple bejelentette az új Mac Pro számítógépet. A dizájn tekintetében ez az öregnek számító, de egy évtizede nagyon is kedvelt fejlesztésekre hajaz, és az kétségtelen, hogy nem olyan szép, mint a henger alakú verzió, azért rejtegetni sem kell majd az asztal alatt. Bár igény esetén akár görgő is rendelhető a házhoz, hogy lehessen tologatni ide-oda.

A rendszer tervezésénél az Apple kiemelt figyelmet fordított könnyű szerelhetőségre, így a ház oldala levehető, amivel a gép belseje 360 fokban hozzáférhetővé válik. Az alaplapban egy Intel Xeon processzor dolgozhat, maximum 28 maggal, mellé pedig hatcsatornás rendszermemória társítható, akár 1,5 TB-os kapacitással. A processzor régióján egy 300 wattos hőmennyiség elvezetésére alkalmas hűtőrendszer dolgozik. Ez leginkább a sokmagos CPU-k alkalmazása esetén jön jól, de persze pénzhiány esetén be lehet érni nyolcmagos processzorral is, meg persze jóval kevesebb memóriával.

Alapfunkció a két darab 10 gigabites Ethernet, a két Thunderbolt 3, illetve a két darab USB Type-A, valamint egy 3,5 mm-es jack aljzatra is lehet számítani. Ami igazán fontos, hogy nyolc darab, teljes szélességű PCI Express port várja a bővítőkártyákat, ezek többsége 16 sávot is kínál, noha mind egyszerre történő használata bizonyosan limitációkkal jár majd, de arról még nincs adat, hogy konkrétan milyennel. A legfontosabb fejlesztés azonban az Apple saját PCI Express kiterjesztése.

Maguk az aljzatok megfelelnek a PCI Express 3.0-nak, de a vállalat ezt kiegészítette, hogy még többet tudjon, így például lehetőség legyen az 500 wattos teljesítményfelvétel biztosítása. Ezekbe szánja a cég az MPX modulokat, amelyek tulajdonképpen az új Mac Pro hűtési és energiakezelési dizájnjához tervezett grafikus kártyák lesznek. Ezek egységes tulajdonsága, hogy passzív hűtőbordát használnak, de ugye maga a ház eleve három ventilátorral biztosítja a hűvös légáramlatokat, vagyis az aktív hűtés ott van az előlap mögött.

Az Apple két MPX modult jelentett be, ezek közül az egyik az AMD Radeon Pro Vega II, míg a másik a Radeon Pro Vega II Duo. Mindkettő az AMD Vega 20 kódnevű GPU-ját használja 32 GB-nyi HBM2 memóriával a tokozáson, és ez teszi nagyon érdekessé az utóbbi modellt, ugyanis ott egy nyomtatott áramköri lapon van két GPU. Ráadásul ezek az AMD Infinity Fabric interfészével vannak összekötve, és ez ki van vezetve a kártyák felső részére is. Ezzel összesen két darab Radeon Pro Vega II Duót lehet összekapcsolni memóriakoherens formában, vagyis a rendszer a négy fizikai GPU-ból gyakorlatilag egy nagy, 56 TFLOPS-os teljesítményre képes grafikus vezérlőt lát összesen 128 GB-nyi HBM2 memóriával. Ez tulajdonképpen az új Mac Pro legnagyobb fejlesztése, hiszen ilyen formában az Apple egyelőre sokkal többet tud kínálni bárkinél, pusztán azért, mert a memóriakoherens összeköttetéshez szükséges alaptechnológia szoftveres hátterét tudják biztosítani.

Bónuszként a cég fejlesztett egy saját, Afterburner nevű bővítőkártyát is, amely tulajdonképpen egy FPGA-nak tekinthető, és akár három darab 8K-s ProRes Raw stream kezelést képes biztosítani. Mindezt egy 1,4 kW-os tápegység hajthatja meg.

Az új Mac Pro persze félkarú óriás lenne egy új monitor nélkül, így az Apple bemutatta még a 32 hüvelykes LCD 6K retina kijelzőjét, amely 6016x3384 pixeles felbontást kínál, komponensenként 10 bites színmegjelentés, illetve 100%-os DCI-P3 lefedettség mellett. A gyárilag kalibrált fejlesztésnél ügyeltek a tükröződés jelentős tompítására, amit nanotextúrás üveggel értek el, továbbá a maximális fényerő elérhető az 1600 nitet, miközben a tipikus érték 1000.

Az Apple a megjelenítőt Pro Display XDR-nek hívja, mivel 1000000:1 kontrasztarányt kínál, így a legtöbb HDR kijelzőnél azért lényegesen többet tud. Ha pedig egy nem lenne elég belőle, akkor a Mac Pro összesen kezel hatot, tehát van hova bővíteni a rendszert.

A hardvereket megismerve az már most világos, hogy mély pénztárcára lesz szükség, annyira mélyre, hogy a gyengébb idegzetűek számára érdemes most abbahagyni az olvasást. Maga a Pro Display XDR monitor 4999 dollárba kerül, de a nanotextúrás változatért már 5999 dollárt kér a cég, és maga a Pro állvány is egy extra, amiért további 999 dollárt kell kipengetni, a VESA állvány pedig 199 dollárt kóstál. A Mac Pro még durvább, ugyanis a nyolcmagos CPU-val, 32 GB memóriával, 256 GB-os SSD-vel, illetve AMD Radeon Pro 580X-szel szerelt alapmodellt mérik 5999 dollárért, és akkor hol van még a 28-magos Xeon processzor, az 1,5 TB-os rendszermemória, a Radeon Pro Vega II Duo nevű MPX modul, opcionálisan duplán számolva, nem beszélve az Afterburner bővítőkártyáról. Végeredményben viszont az Apple most tényleg azt fogja kínálni az év vége felé, amit sokan hiányoltak hengeres gépnél: extrém bővíthetőség, extrém lehetőségek és extrém teljesítmény.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés